Recept på julkola: så gör du julens godaste och enklaste godis
Julkola är sötsaken som aldrig går ur tiden. Med det här enkla receptet på traditionell julkola svänger du snabbt ihop julens mest populära godis.
Julkola är en av julens mest älskade sötsaker, ett traditionellt godis som passar utmärkt till både fest och familjemys. Till det här receptet behöver du endast fem ingredienser – lika enkelt som gott!
Kolla in receptet på traditionella julkolor här nedan!
Läs även:
Recept på knäck – så gör du den klassiska julfavoriten
Julgodis – här hittar du 6 supergoda recept
Det ultimata dessertbordet till advent och jul: 11 drömmiga recept
Recept på lussebullar med kesella – så får du saftiga lussebullar varje gång!
Julkola
Du behöver:
100 g smör
2 dl Vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Smält smöret i en tjockbottnad, vid kastrull.
Tillsätt grädde, socker, sirap och vanilj. Koka utan lock, rör om då och då tills termometern visar 124° eller när smeten håller kulprovet (Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en seg och fast kula). Koktid 15 – 30 min. Smaksätt med något av förslagen nedan.
Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och klipp i bitar.
Slå in i papper eller varva kola och papper i en burk. Förvara kallt.
Foto & Recept: Arla