Nöje

Recept på veganska lussebullar och knäck

Karolina Tegelaar är receptkreatören bakom böckerna “Vegansk bakning” och “Julens veganska bakning” inklusive ett flertal andra titlar som fokuserar på vegansk bakning. Nedan kan du ta del av två av hennes härliga veganska recept inför julbaket!

Foto: Karolina Tegelaar

Den nyutkomna “Julens veganska bakning” är en helt unik julbok med sina veganska recept på 544 sidor. I boken kan man ta del av 400 recept och gedigna förklaringar av kemi, teknik och historik av bakverken. Beställ ditt exemplar av boken inför jul här.

Nedan kan du ta del av två härliga veganska recept inför julbaket!

Veganska Lussebullar

Veganska Lussebullar

Förbered gärna saffranskoket med mjölk kvällen innan du ska baka så kan den stå och dra i kylskåp för både kraftig färg och smak.

Du behöver: 

60 – 80 russin

3 ½ dl valfri växtmjölk

1 – 2 kuvert saffran

50 g jäst

1 ½ dl strösocker

½ tsk salt

100 g mjukt mjölkfritt margarin

9 – 12 dl vetemjöl

Växtgrädde att pensla med

Gör så här:

Blötlägg russin i vatten och häll av vattnet efter 30 minuter. Koka upp mjölken med saffran och låt kallna helt. Blanda den kalla mjölkblandningen med jäst, strösocker, salt, mjukt margarin och vetemjöl tills degen blir någorlunda fast. Låt jäsa 1 – 3 timmar.

Knåda degen i 10 – 15 minuter i maskin eller 15 – 20 för hand, tillsätt vetemjöl för att degen ska hållas smidig. Låt jäsa ytterligare 20 minuter.

Rulla lussebullar, tryck ner russin och låt jäsa 20 – 30 minuter på plåten. Pensla med t.ex. grädde och grädda i mitten av ugnen i 225°C i 6 – 10 min beroende på storlek och ugn.

Foto: Karolina Tegelaar

Nästa bild
Vegansk knäck (50-60 stycken)

Vegansk knäck (50-60 stycken)

Du behöver: 

2 dl matlagningsgrädde eller flytande vispbar

2 dl rårörsocker eller dermerasocker

2 dl ljus sirap ( byt eventuellt  ½ deciliter mot lönnsirap eller annan ljus smakrik sirap)

100 g margarin

1-2 krm salt

1 nypa vaniljpulver

1-2 msk kokossocker

1-2 dl hackad rostad mandel

Gör så här:

Koka grädde, socker, sirap, margarin och en nypa salt i en kastrull på medelvärme tills smeten är 128°C. Hur lång tid det tar varierar kraftigt och beror helt på värme och storlek på kastrullen.

För att kontrollera om den är färdig gör du kulprovet. En tesked med smet doppas i ett glas med kallt vatten och går massan, sedan den kallnat något, att forma till en fast kula är smeten färdigkokad.

Kokossockret läggs ner i smeten när den nått önskad temperatur eftersom den bränns vid om den får vara med i smeten från början. Tag kastrullen från plattan när smeten är färdigkokad och rör eventuellt ner vaniljsocker eller hackad mandel.

Fördela knäcksmeten i knäckformar med hjälp av två skedar. Bubblar knäckmassan upp när du lägger den i formen får du röra runt och vänta ett par minuter så att knäcken svalnar något innan den skedas upp i formarna.

Förvara i rumstemperatur, eller i kylskåp i en lufttät burk. De blir dock lätt kladdig i kylskåpet och i rumstemperatur torkar ytan ut och blir kladdfri istället.

Foto: Karolina Tegelaar

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!