Potatisgratäng – krämig och lättlagad
En krämig och hemlagad potatisgratäng passar till det mesta och är så gott! Denna gratäng går utmärkt att laga dagen före festen och funkar även toppen att frysa in.
Vill du variera receptet kan du med fördela smula i lite chèvreost i gräddmjölken eller fetaost och hackade oliver för en grekisk variant.
Receptet hittar du nedan!
Fler recept med potatis hittar du här!
Potatisgratäng
Du behöver:
1 kg potatis, fast sort.
2 vitlöksklyftor
4 dl mjölk
2 dl grädde
1 dl ost, riven
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Skölj, skala och skiva potatisen tunt. Pressa eller riv vitlöksklyftorna och fräs dem i olivolja i en kastrull. Addera mjölk och grädde och koka upp.
Lägg i all den skivade potatisen och koka tills gräddmjölken blivit tjock. Rör om så att det inte bränns i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
Häll ned blandningen i en ungsfast form, strö över den rivna osten. Gratinera i ugnen i ca 35-40 minuter.
Fotograf: flourishingfoodie.com