Blir dina våfflor sällan sådär härligt frasiga, utan snarare mjuka och degiga? Då ska du fortsätta läsa. Här har vi samlat de allra bästa tipsen på hur du lyckas med frasvåfflor.
Att lyckas med frasiga våfflor är inte så lätt som man kanske tror – det finns flera saker som kan bidra till en degig konsistens. Men som tur är finns det några enkla knep som du kan använda dig av för att få ett perfekt resultat varje gång. Här nedan hittar du de bästa tipsen för en riktigt frasig våffla.
Våffelsmeten
Det låter kanske som överkurs, men att sikta mjölet är faktiskt en förutsättning för att lyckas med våfflor. Detta minskar mjölkklumpar, vilket innebär att smeten behöver bearbetas så lite som möjligt.
Johan Hedberg tipsar på sajten Matgeek om att inte vispa smeten över huvud taget – detta skapar fler glutentrådar vilket ger ett segt resultat – utan att istället röra om med en slickepott tills smeten blir slät. Lite klumpar gör inget!
När smeten är klar får den gärna stå och svälla i kylen i 30 minuter eller över natten, detta gör nämligen att den blir luftigare. Att låta smeten stå i kylen innan gräddning är avgörande för konsistensen – temperaturskillnaden mellan den kalla smeten och det varma våffeljärnet bidrar nämligen till att göra våfflorna extra frasiga!
Gräddning
Ett våffeljärn som uppnår rejält höga temperaturer en förutsättning för lyckade våfflor. Det kan vara värt att lägga en extra slant på ett järn som håller en hög kvalitet.
Använd rätt mängd smör på järnet när du gräddar våfflorna. Att använda för mycket gör våfflorna kladdiga.
Glöm inte att röra om smeten ordentligt mellan gräddningarna – annars sjunker mjölen till bottnen så att den ena halvan av smeten blir vattnig, medan den andra blir för tjock.
Servering
Om du inte vill servera våfflorna efterhand som de blir klara, lägg dem på ett bakgaller. Stappla dem inte på hög, det gör dem kladdiga och tunga.
Källor: ICA, Lyckasmedmat, Matgeek