Här bjuder vi på en julig variant på chiapudding, närmare bestämt Hanna Göranssons underbara saffrans-chiapudding med cashewgrädde & lingon. Ett måste att testa i jul!
Foto: Hanna Göransson/Metro Mode
Ingredienser (1-2 portioner):
4 1/2 msk chiafrön
2 dl mandelmjölk eller annan valfri mjölk
En knivsudd saffran
1/2 krm äkta ekologiskt vaniljpulver, valfritt
1 msk valfri flytande sötning (t.ex. agavesirap)
En nypa salt
2 finhackade fikon
Några teskedar lingon till dekoration, färska, frysta, rårörda eller i form av sylt bestämmer du själv
Gör så här:
Blanda alla ingredienser till puddingen i en skål. Blanda väl så att alla chiafrön blir täckt med vätska. Ställ i kylskåpet, gärna över natten.
Cashew-grädde:
2 dl cashewnötter, blötlagda i minst 4 timmar
1 1/4 dl vatten
1 tsk valfri flytande sötning (t.ex. agavesirap)
1 nypa salt
1 krm äkta ekologiskt vaniljpulver
1 tsk citronsaft
Gör så här:
Mixa alla ingredienser i en hushållsmaskin eller med stavmixer. Låt sedan stå i kylskåpet någon timme så att den får stadga sig.
Fri från: Den här rätten är helt och hållet raw, utan laktos, ägg och raffinerat socker. Om du är nötallergiker kan du använda dig av fet kokosmjölk blandat med lite agavesirap och vanilj istället för cashewgrädden.