Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Såhär lite tid spenderar svenska föräldrar med sina barn – tips på samtalsämnen vid matbordet

En ny Sifo-undersökning på uppdrag av HelloFresh visar att fyra av tio svenska föräldrar umgås en till två timmar per dag med sina barn. Under stressiga vardagar kan en lösning vara att samlas vid middagsbordet för att skapa kvalitetstid och ha givande samtal. Men ofta står jobb och fritidsaktiviteter i vägen.

Foto: Unsplash

Hösten är här med skola, pendling, fritidsaktiviteter och jobb. Inför hösten har HelloFresh genom en Sifo-undersökning studerat svenska familjers middagsvanor. Undersökningen visar att fyra av tio (40%) av svenska föräldrar endast umgås med sina barn 1-2 timmar per dag. Knappt varannan (47%) förälder äter middag med sina barn varje dag. 

– Man ska inte underskatta vikten av att äta tillsammans. Barn i familjer som äter tillsammans äter mer näringsriktig mat och får bättre fysisk och psykisk hälsa, blir mer sociala och får bättre självförtroende, säger barnläkaren Kristina Bähr. 

Jobb och fritidsaktiviteter står i vägen

Att det skulle vara oviktigt att äta tillsammans håller svenskarna inte med om, tvärtom tycker nio av tio föräldrar att det är viktigt att äta minst en måltid om dagen tillsammans med sina barn. Det ger familjen tid för att prata om hur man mår och att de  samtidigt kan se till att familjen får i sig näring.

Jobb och fritidsaktiviteter verkar däremot stå i vägen för den gemensamma middagen. Föräldrar i Sverige uppger att de vanligaste anledningarna till att de inte äter middag med sina barn är för att de har olika tider för fritidsaktiviteter och att föräldern jobbar sent. 

Att vara ifrån sina barn om dagarna är oundvikligt, men när familjen väl får tid att samlas kan kvalitén på tiden trumfa längden. Med några enkla knep kan du lyckas med givande samtal där barnen aktivt deltar när familjen väl samlas vid matbordet.

Barnläkarens råd för aktiva givande samtal med sitt barn:  

  1. Börja gärna frågor med ”Berätta, hur har du haft det på förskolan/skolan i dag?” Ställ följdfrågor.
  2. Skapa en lugn, positiv stämning vid bordet; undvik tjat och att prata om saker barnet borde göra bättre.  
  3. Ställ gärna regelbundet frågan – ”vad har varit bra i dag?” 
  4. Skapa regler för att måltiden ska ge ett lugn för alla. Ofta innebär det att alla (även de vuxna) behöver lämna telefonerna på bänken för att kunna vara närvarande i samtalet utan störningar. Motivera varför och håll regeln själv. 

KÖP

Foto: Unsplash

KÖP

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!