Baka underbar sommartårta till mors dag!
Söndagen den 26 maj firar vi mors dag. Vad passar bättre än att bjuda mamma på en ljuvlig sommartårta dekorerad med vackra blommor och bär. Vi bjuder på ett riktigt gott recept!
Baka ljuvlig sommartårta med vanilj och marängkräm!
Se receptet nedan!
Läs även:
Våra 7 bästa presenttips till Mors dag som du fixar själv.
Vårens godaste pavlovabakelse – perfekt till Mors dag.
Sommartårta
Du behöver:
Vaniljbotten
250 g normalsaltat smör
3 ½ dl strösocker
1 1/3 dl vit sirap
5 rumstempererade ägg
3 1/4 dl mjölk
8 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
Vanilj-& Marängkräm
300 g osaltat, rumstempererat smör
2 tsk äkta vaniljsocker
3 äggvitor
½ citron (saften)
2 ½ dl strösocker
Rosa pastafärg
Blommor, bär och maränger för dekoration.
Gör så här:
Gör bottnarna
Rör ihop smör, strösocker och sirap tills det blir fluffigt.
Tillsätt ägg och mjölk under omrörning tills smeten går ihop.
Sikta alla torra ingredienser och vänd försiktigt ned i smeten.
Smörj en form, ca 15–20 cm i diameter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen
på 175 grader i 45–60 min. Låt svalna och gör under tiden vanilj- och marängkräm.
Gör vanilj- och marängkrämen
Vispa smör med vaniljsocker med elvisp tills det blir fluffigt.
Häll äggvita och citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken över vattenbad och vispa
till ett tjockt skum.
Tillsätt strösocker lite i taget under vispning tills marängsmeten är fast och blank.
Lyft bort bunken från vattenbadet när marängsmeten nått 30 grader. Fortsätt vispa tills smeten kallnat. Klicka i det uppvispade smöret i marängsmeten under vispning tills krämen är luftig. Tillsätt några droppar röd karamellfärg i 2/3 av smeten och låt 1/3 vara vit till yttersta lagret av tårtan.
Dela kakan i 3 st tårtbottnar. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka. Stryk ut ett lager vanilj- och marängkräm ovanpå, lägg sedan på nästa tårtbotten och upprepa proceduren.
Avsluta med att lägga på sista tårtbotten som ett lock på tårtan. Spackla tårtan med vanilj- och marängkrämen och dekorera med bär, blommor och maränger.
Recept: Cervera
Fotograf: Cervera