Tomatsoppa med vitlöksbröd
Du behöver:
4 färska tomater
1 stor gul lök
1 grönsaksbuljongtärning
5 dl vatten
1 förp krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 dl mellan- eller vispgrädde
Vitlöksbröd:
8 skivor bröd
1 vitlöksklyfta, pressad
smör, rumstempererat
Basilika, hackad
Gör så här:
Skala och hacka löken och vitlöken och stek den försiktigt i smör eller olja.
Skiva tomaterna i mindre bitar.
Mixa tomatbitarna med den stekta löken och vitlöken, de krossade tomaterna och tomatpurén. Smula i grönsaksbuljongen och häll på vatten i en stor kastrull.
Låt allt koka i cirka 10 minuter och smaka av med salt och peppar.
Använd dig av en stavmixer eller matbredare och mixa allt tills du har en slät soppa. Späd ut med grädde efter smak.
Servera med nygräddat vitlöksbröd och en klick basilikacréme.
Basilikacréme
2 1/2 dl créme fraiche
1 kruka färsk basilika
Gör så här:
Finhacka rejält med färska basilikablad och blanda med crème fraiche. Klicka i soppan strax före servering eller servera bredvid.
Vitlöksbröd:
Sätt ugnen på 225 grader.
Pressa vitlöken och blanda ihop den med smöret, strö över lite salt och rosta i ugnen i ca 5 minuter. Strö över lite hackad basilika.
Foto: Nerdswithknives.com