Växtbaserade Kanelbullar
Ingredienser bulldeg:
2, 5 dl växtbaserad mjölk
7 dl mjöl (för glutenfritt recept använd 4 dl bovetemjöl + 3 dl havremjöl)
3 msk kokossocker
6 msk kokosolja (rapsolja funkar också)
2 tsk bakpulver
2 tsk äppelcidervinäger
1 tsk vaniljpulver (kan uteslutas)
1 liten nypa salt
Fyllning:
20 dadlar
5 msk kokosolja
2 msk kokossocker (kan uteslutas)
3 msk vatten
0,5-1 tsk kanel
Gör så här:
1. Mixa mjölk + äppelcidervinäger i ett glas, låt stå ca 20 min.
2. Mixa alla torra ingredienser till degen i en skål, rör om väl.
3. Gör ett “hål” i mjölet med hjälp av dina händer, tillsätt mjölken och knåda degen väl.
4. I en mixer kombinera dadlar, kokosolja, vatten, kanel, kokossocker- mixar till en slät och krämig smet.
5. Mjöla en brödkavel, dela bulldegen i 2-3 bitar och kavla ut varje del till en avlång “kaka”. Bred på dadelsmeten och rullar ihop till en rulle, skär i bitar.
6. Sätt ut bullformar på en plåt och lägg 1 bulle i varje form. Grädda i ugn på 210 grader i ca 15-20 min.
– Tänk på att om du gör den glutenfria versionen kommer bullarna inte att bli lika fluffiga som en vanlig bulle då vetemjöl innehåller gluten vilket hjälper till i jäsningsprocessen.