Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Dags för lyrik! Sju unga kvinnliga poeter att läsa i år

I vår är det poesisamlingar som bör ligga på alla nattduksbord! Efter Joe Bidens installationsceremoni har 22-åriga Amanda Gorman hyllats efter att hon läst dikten “The Hill We Climb.” Känner du dig vilsen i det poetiska landskapet? Nedan följer en lista på intressanta och nya röster att följa som en väg in i poesin.

Mona Monasar och Judith Kiros är två poeter som har skrivit hyllade diktsamlingar. Foto: Jon Aagaard Gao, Carla Orrego Veliz.

1. Amanda Gorman

Som den yngsta installationspoeten någonsin läste Amanda Gorman dikten “The Hill We Climb” som hon skrev efter stormningen av Capitolium. Gorman debuterade redan som 17-åring och behandlar ofta teman som förtryck och feminism. Hon har hyllats av bland annat Oprah Winfrey och Hillary Clinton.

Du kan bevaka Amanda Gormans kommande poesisamling The Will We Climb: Poems här.

2. Hanna Rajs Lara

Hanna Rajs Lara, född 1991, debuterade som 26-åring med Armarna. Hennes språk har en känsla av direkthet och poetisk talspråklighet. Hon har nominerats till Borås Tidnings Debutantpris och i höstas kom Under månen, om kärlek, förlust, antisemitism och missbruk. Den finns här.

3. Arazo Arif

Arazo Arif, född 1991, är nominerad till Borås tidnings debutantpris 2021. Hon debuterade i fjol med diktsamlingen Mörkret inuti och fukten, som bland annat hanterar kärlek, sex och våld. Den finns här och här.

4. Matilda Södergran

Matilda Södergran, född 1987, är verksam som poet, översättare och kritiker. Hon debuterade 2008 med Hon drar ådrorna ur och tilldelades Sveriges Radios Lyrikpris för sin senaste bok Överlevorna. Hennes bok Lotusfötter, som kom ut 2014, hittar du här.

5. Judith Kiros

Judith Kiros, född 1989, undersöker i sina dikter rasism och kön i dagens Sverige. Hon debuterade 2019 med diktsamlingen O, som med en blandform av poesi och essä tar sin utgångspunkt i Shakespeares Othello och sätter den i perspektiv till nutiden. Du hittar den här och här.

6. Felicia Mulinari

Felicia Mulinari, född 1990, skriver dikter ur en kollektiv erfarenhet av våld och rasism. Hon debuterade 2019 med Det som inte kan utplånas, som du hittar här och här.

7. Mona Monasar

Mona Monasar, född 1998, debuterade 2019 med diktsamlingen Modersmål. Dikterna skildrar psykisk ohälsa, rasism och att växa upp i 2000-talets Sverige som svart, muslimsk flicka. Du hittar boken här och här.

Källa: Selma Stories

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!