Nöje

Vägen till vigseln: 1 månad till bröllop ­­– här är punkterna att checka av

I artikelserien ”vägen till vigseln” kan ni följa Metro Modes redaktionschef, Cassandra Lundgren genom om alla förberedelser – i jakten på drömbröllopet. Varje vecka bjuder hon på värdefulla tips och trix som du kommer att ha nytta av, hur din stora dag än ser ut! Den här veckan listar hon punkterna att checka av med en månad kvar till vigseln.

“Om mindre än en månad säger vi “ja” till varandra i Frankrike Bretagne. Vi har fortfarande många lösa trådar när det kommer till planeringen. Grunden till bröllopet sitter som ett smäck men nu behöver vi checka av dessa punkter nedan. Sitter du i samma sits? Använd den här to do-listan inför er stora dag.”

 

1. Beställ hindersprövning

Har ni inte redan skrivit in och fått tillbaka er hindersprövning och eventuellt byte av efternamn från Skatteverket så är det hög tid att göra det. Det är nämligen ett måste att få vigas lagligt i Sverige.

 

2. Gör bordsplacering

Hur ska ni placera gästerna för att kemin och stämningen ska bli så bra som möjligt? I närheten av sin respektive eller inte? Gör det som känns bäst i magen, beställ sedan namnplaceringskort att sätta ut vid varje plats.

 

3. Köp presenter till tärnor/marskalker

En personlig present till tärnorna och marskalkarna är en fin gest under bröllopet. Det behöver inte vara någonting dyrt utan kan bestå av ett personligt tack-brev i en liten korg med en flaska bubbel och en god choklad. Eller varför inte ett halsband till dina tärnor? Låt fantasin flöda!

 

4. Skriv packlista inför bröllopet

Vare sig ni ska viga er utomlands eller i Sverige behövs det skrivas en noggrann packlista för att saker och ting inte ska falla mellan stolarna. Börja med packlistan i od tid före bröllopsdagen så minskar ni risken för att småsaker ska glömmas.

 

5. Checka av vigselringarna

Ringarna är såklart en viktig detalj när det kommer till bröllop. Se till att köpa/hämta ut dem i god tid före vigseln. Vill ni putsa förlovningsringarna så lämna även in dem i tid.

 

6. Skriv en to do-lista

En packlista är gjord men det behövs även en uppdaterad to do-lista nu där du och din partner delar upp olika ansvarsområden. På listan ska det stå med att dubbelkolla alla bokningar inför bröllopet. Se till så att allt ifrån florist till frisör, ansvarig för catering och präst/vigselförrättare vet precis vilken tid som gäller så det inte blivit några missförstånd. På to do-listan ska det stå med alla punkter som måste checkas av för att ni ska känna er trygga inför den stora dagen.

 

7. Skriv körscheman 

På själva bröllopsdagen är det ett hett tips att dela ut personliga körscheman till samtliga personer med ansvarsområden under dagen. Här ska det stå tydliga tidpunkter för allt som behöver bockas av.

 

8. Köp morgongåvor

En morgongåva är en fin gest att ge sin älskade. På metromode.se har vi listat förslag på morgongåvor till både henne och honom. Här kan du välja och vraka bland morgongåvor >>

9. Genomgång med toastmaster

Varför inte ses över en bit mat och gå igenom alla tidpunkter med hjälp av ett överskådligt schema tillsammans med er toastmaster? Se till att denna har koll på hur dagen är uppbyggd och gå samtidigt igenom era förväntningar. Be även er toastmaster påminna gästerna om att anmäla tal.

 

10. Checka av alla plagg

Med bara enstaka veckor kvar till vigseln är det viktigt att ni checkar av att alla kläder är inhandlade och sitter som de ska. Klänning, kostym, skjorta, slips, fluga, eventuell slöja, bröllopsskor, smycken med mera. Att vara ute efter så pass viktiga kläder i sista sekund är inte att föredra. Prioritera detta om det inte redan är gjort. Ett tips är också att börja gå in skorna i tid så att du/ni undviker skoskav på grund av nya skor.

 

11. Se över dekoren

Har ni inhandlat all dekor till vigseln, middagen och festlokalen? Om inte så ta en titt på Pinterest eller liknande och se om det är någon dekor ni missat och vill införskaffa. Därefter är det dags att lägga en beställning asap så ni hinner få era varor i god tid.

12. Andas ut och njut

Nu börjar det verkligen närma sig bröllop. Läskigt, spännande och underbart på en och samma gång. Se till att checka av ovanstående punkter i tid för att sedan luta er tillbaka och njuta av den härliga pirriga känslan i kroppen. Går någonting lite fel den stora dagen så gör det ingenting. Ingen av gästerna kommer ändå att veta hur saker och ting egentligen skulle vara. Stressa inte ihjäl er kära brudpar, allt kommer att gå som en dans!

 

Foto: Unsplash

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!