Alternativ kräftskiva – goda alternativ för dig som inte äter kräftor
Här är åtta goda alternativ till kräftor som du kan servera på kräftskivan – perfekt för dig som inte äter kräftor!
Snart kommer det börja droppa in inbjudningar till diverse kräftskivor, eller kanske funderar du själv på att bjuda in till en? Det är så härligt med fest men det är inte alla som gillar eller av olika anledningar vill äta just kräftor och skaldjur. Därför har vi listat åtta goda alternativ att servera på kräftskivan som garanterat kommer älskas av alla.
Läs även:
Mat och tillbehör till godaste kräftskivan!
Här hittar du massor av inspirerande artiklar inför Kräftskivan!
Kronärtskocka
Medan de andra sitter och plockar och pillar med sina kräftor är det väl helt optimalt för dig att ha något lika plockigt, för gemenskapens skull! Kronärtskockor är det optimala alternativet!
Koka dem hela med salt och citron i vattnet och doppa bladen i smält smör, eller släng på de halverade huvudena på grillen och ät med samma aioli som dina kamrater har till kräftorna! Löjligt gott!
Fotograf: Olive Magazine
Västerbottenpaj
Ingredienser:
Pajdeg:
125 g smör
3 dl vetemjöl
1 msk vatten
Fyllning:
300 g riven Västerbottensost
3 ägg
2 dl Vispgrädde
1 krm svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 225°. Mixa smör och mjöl i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och mixa ihop till en smidig deg. Tryck ut pajdegen i en pajform (24 cm i diameter). Nagga formen i botten och ställ in i ugnen ca 10 minuter.
Vispa ägg och grädde, tillsätt osten. Smaka av med salt och peppar. Häll ostfyllningen i pajskalet och grädda ca 20 minuter tills pajen stelnat. Låt svalna.
Recept & foto: vasterbottensost.com
Fotograf: Vasterbottenost.com
Gubbröra med brynt smör och kavringsmul
Ingredienser:
4-6 portioner
125 g ansjovis
2 ägg
3 potatisar
1 dl majonnäs
0,5 dl crème fraîche
0,5 dl dill, finhackad
0,5 dl gräslök, finhackad
Garnering:
0,5 rödlök
2 skivor kavring
25 g smör
dill
Gör så här:
Koka äggen hårdkokta och koka potatisen. Låt kallna helt.
Finhacka ansjovis, ägg och potatis. Blanda samman med crème fraiche, majonnäs och finhackade örter.
Lägg upp i snapsglasen.
Smula kavringen och stek i en stakpanna med lite smör eller olja tills det fått en rostad yta. Bryn smöret i en liten kastrull och finhacka rödlöken.
Toppa gubbröran med lite brynt smör, kavringsmul, rödlök och en dillkvist.
Recept & bild: Cervera.se
Gratinerade ostron med gräslök
Du kanske inte är så mycket för skaldjur över lag? Då vill vi nu omvända dig! Gratinerade ostron är sjukt gott, det kanske till och med kan bli din inkörsport till att bli en riktig skaldjursfantast.
Du kan egentligen fylla dem med i princip vad du vill: färskost, creme fraiche, citron, vitlök, persilja eller vad du gillar mest. Toppa sedan med lagrad ost och skjutsa in i ugnen tills de fått fin färg! Om du känner dig osäker på vad som blir gott:
Ingredienser:
12 – 16 ostron (beroende på storlek)
2 schalottenlökar
1 kruka gräslök
2 dl crème fraiche
1 msk färskpressad citronjuice
2 krm salt
1 krm nymalen peppar
1 1/2 dl riven ost
Gör så här:
Sätt ugnen på grill, 225°C.
Öppna ostronen och lägg dem på bakplåtspapper på en plåt.
Skala och finhacka schalottenlökarna. Strimla gräslöken fint. Blanda crème fraiche, schalottenlök, citronjuice, salt och peppar. Rör ner det mesta av gräslöken, spara lite till garnering.
Fördela ca 1 msk röra över varje ostron. Strö över riven ost. Ställ in i ugnen i ca 10 minuter eller tills ostronen fått färg. Garnera med gräslök och gärna nymalen svartpeppar.
Recept: Ica.se
Fotograf: flavouredwithlove.com
Vitlöksfyllda champinjoner
Att fylla champinjoner med diverse godsaker är riktigt gott! Se till att skära bort stammen och fyll med det du tycker är allra godast! Här nedanför hittar du några exempel om fantasin tryter.
Ingredienser:
8 st champinjober
2 skivor vitt bröd
1 knippe persilja
3 dl vitlöksklyftor
50 g smör
salt & peppar
1 dl parmesanost
Gör så här:
Välj ut riktigt stora och fina champinjoner. Separera försiktigt skaften från hattarna och hacka dem.
Blanda svamphacket med rumstempererat smör, det smulade formbrödet, hackad persilja och pressad vitlök. Smaka av med salt och peppar.
Fyll champinjonhattarna med röran, och strö slutligen riven parmesanost över.
Grilla champinjonerna i en dryg halvtimme över glödbädd eller i ugnen. Servera till grillat kött.
Recept: Tasteline.com
Fotograf: Veggiedesserts.com
Kantarellpaj
Ingredienser:
Pajskal:
3 dl vetemjöl
125 gram kallt smör i tärningar
3 msk iskallt vatten
Fyllning
2,5 dl riven Västerbottensost
2,5 dl riven Västerbottensost Vindelrökt
4 ägg
2 1/2 dl grädde
1/2 tsk salt
Några varv med pepparkvarnen
En näve färsk hackad dill
Smörfrästa kantareller
800 gram färska kantareller
Tre klipp bacon
1 finhackad scharlottenlök
Krondill
Smör
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda ihop mjöl, smör och vatten i en matberedare. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant. Låt stå i kylen ett tag.
Stek kantarellerna med smör i en stekpanna, lägg i bacon och hackad lök och fräs runt. Lägg i en näve hackad dill, salt och peppar och stek tills vätskan har försvunnit och kantarellerna har fått stekyta. Smaka av!
Nagga pajskalet och förgrädda det mitt i ugnen ca 10 minuter. Vispa ihop äggen och grädden tillsammans med salt och peppar. Rör sedan ner Västerbottensost och timjan i äggstanningen.
Häll över äggstanningen och grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 minuter. Toppa pajen med de smörstekta kantarellerna och hacka lite krondill för garnityr. Servera och njut!
Tips! Vill man göra pajen matigare kan man göra äggstanningen med små goda potatisar som bakas före och sedan går i ostpajen med osten.
Recept & Foto: Västerbottenost.com
Baconlindade dadlar med chevré
Ingredienser:
8 skivor bacon (skippa om du vill ha vego-vänligt)
16 dadlar
100 – 150 g getost
tandpetare
Gör så här:
Värm ugnen till 175 grader.
Gör ett snitt i dadlarna (på längden) så det skapas en liten öppning.
Fyll hålet med getost med hjälp av en liten sked.
Skär baconskivorna på mitten. Linda en halva runt varje dadel och fäst med en tandpetare.
Lägg dem på en plåt med kanter (så det inte rinner ner fett i ugnen..) och grädda i 10 minuter .
Ta bort tandpetaren och vänd på dadlarna, grädda sedan ytterligare i 5-8 min så dadlarna får fin färg runtom.
Ta ut ur ugnen och lägg dadlarna på hushållspapper för att få bort det överflödiga fettet.
Låt stå i 5 minuter före servering .
Fotograf: Pinch of Yum
Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom
Cirka 4 personer, ugn 200 grader
Pajdeg:
125 g (3 ark) filodeg, tinad
25 + 25 g smör
Till servering;
1 burk löjrom, ca 80g
2 dl gräddfil
1 kruka dill
Fyllning:
250 g kantareller eller blandad
svamp, rensad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1/2 tsk vit tryffelolja (kan uteslutas)
2 1/2 dl Västerbottensost, riven
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka svampen och vätska ur den i en torr stekpanna på medelhög värme. Höj värmen när svampen har krympt och bryn den med 25 g smör samt vitlöken och schalottenlöken. Ta av pannan från plattan och blanda ner det mesta av Västerbottensosten (spara lite svamp till serveringen).
Vispa ihop tryffelolja, ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke. Pensla pajformen med smält smör, lägg filodegsarken omlott, pensla med smör mellan varje lager.
Lägg på svampfyllningen, häll över äggblandningen och Västerbottensost. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25–30 minuter. Täck med ugnsfolie om pajen börjar få för mycket färg.
Låt pajen svalna och toppa den med svamp, dill, klickar av gräddfil och löjrom.
Fotograf: Vasterbottenost.com