Skönhet

Sund, stark och snygg i sommar

Sofia Sjöström, PT-Fia, aktuell med ny bok
Sommaren är på ingång men det är aldrig för sent att skapa en förändring mot ett sundare liv oavsett årstid. Metros hälsoredaktör Sofia, PT-Fia, Sjöström, listar sina bästa knep för en sund och stark kropp.

Av: Elina Malm
Copyright/fotograf: Erik Dilexit

Vad är det viktigaste att tänka på om man vill skapa en förändring och få en mer hälsosam och sund livsstil?
– Fråga dig själv vad du vill ha ut av förändringen. Vad är realistiskt och möjligt med tanke på att vi samtidigt behöver arbeta, leva vår helt vanliga vardag, hänga med nära och kära, städa och allt det där. Vi har alltså inte tid eller möjlighet att bara släppa allt för att göra en helomvändning. Jag tycker överlag att vi ska vara försiktiga med att sätta för stor press på oss själva genom att bestämma oss för någon stor “kickstart” eller “allt eller inget” – inställning. Välj 1-3 förändringar som du vill fokusera på, utgå från att du samarbetar med dig själv och din kropp och att du vill göra en förändring som en kärleksfull gest till dig själv och inte för att du hatar och ogillar.

Det kan vara knepigt att få in träning i sin vardag ibland, hur ofta är lagom tycker du?
– Så ofta som är realistiskt för dig i din vardag. Försök att göra något aktivt dagligen och då menar jag alltifrån att promenerar, cykla mellan möten, stretcha vid skrivbordsstolen, yoga 10 min och lägg sedan på så många svettiga träningspass som du hinner med. Ha som mål att köra ett svettigt träningspass 1 gånger i veckan för att sedan öka eller lägga till 20 min 2-3 gånger i veckan. Det viktiga är att du kommer ihåg vardagsmotionen och kryddar med svettiga pass regelbundet.

Kosten då? Det är lätt hänt att äta för lite eller att hoppa på nån trend som blir hajpad i tidningarna.
– Skippa att hoppa på alla dieter och trender som kommer och utgå alltid, alltid från dig själv. Testa dig fram och reflektera över hur du mår utan att för den sakens skull överanalysera. Ät regelbundet, prova att äta mellanmål och se hur du känner, lyssna in mättnadskänslan och ät dig lagom mätt. Laga din egen mat, njut av det du äter när du äter det, tugga ordentligt och prova vegetariskt ibland.

Finns det något man bör utesluta i sin kost?
– Var försiktig med att utesluta livsmedel bara för att det är trendigt. Prova dig fram och jobba för att hitta din egen version av hälsosam mat. Försök att istället höja kvalitén på maten och fokusera mer på att stressa ner när du äter, tugga ordentligt och lyssna in mättnaden när du äter innan du börjar laborera med att utesluta saker.

Hur viktigt är det egentligen att variera sin träning för att få resultat?
– Det är viktigt men inte sådär hysteriskt ofta så att du aldrig kan träna samma sak ett par veckor i rad. Att träna varierat kan betyda olika saker för olika personer. Du kan exempelvis köra ett träningspass en gång i veckan i 8 veckor med mål att höja nivån på varje pass. Det viktiga är att du inte bara “springer rundan” tre gånger i veckan i lagom fart. Det är viktigt att kroppen får en utmaning och att det är jobbigt på varje träningspass.

PT-Fia listar sina 5 bästa tips!
1. Fokusera på dig själv och strunta i alla andra. Utgå från dig själv och dina förutsättningar.
2. Ta en sak i taget och skippa “allt eller inget-tänket”.
3. Börja prata med din kropp. Dvs. lyssna på dess signaler om vila, mättnad, hunger osv.
4. Satsa på att göra små hälsosamma val ofta istället för en megastor förändring.
5. Var utomhus så mycket som möjligt varje dag. Det inspirerar och gör det lättare att motivera sig till att göra aktiva saker. Plus att den friska luften är guld värd!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!