Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Karriär

För att du ska bli hörd på jobbet ska du vara säker på din sak, prata högt och vara

Karriär

Experten: ”Så får du dina chefer och kollegor att lyssna på dig”

För att du ska bli hörd på jobbet ska du vara säker på din sak, prata högt och vara rak i ryggen, men det räcker inte alla gånger. Du har säkert hört talas om att kvinnor ofta blir ”manteruppted”. Alltså att de i jobb eller privata sammanhang blir avbrutna eller överröstade av män. Vi har tre tips på hur du och dina kvinnliga kollegor får dina chefer och kollegor att lyssna på er.

lyssna-pa-dig-chef-kollegor-1Foto: Unsplash

Du har säkert varit med om att du under ett möte blivit avbruten av någon som helt enkelt inte tyckte att det du sa spelade någon roll, då har du blivit ”manteruppted”. Eller att du lägger fram en idé, du får inget gensvar – sen en minut senare lägger en man fram samma idé och möts av jubel, då har du varit med om ett ”bropropriation.

Författaren Ann Friedman delar med sig av sina bästa knep och tips på hur du får dina kollegor att börja lyssna på dig och hur du slutar att bli avbruten.

1. Bli vän med kvinnliga kollegor du beundrar 

Friedman berättar att hon alltid vill skapa kontakter med kvinnor som hon tycker är smarta, starka och inspirerande. Hon menar att genom att skapa starka relationer med kvinnor på jobbet kommer du få fler personer som peppar och lyfter dig. Du har också ökat antalet personer som kommer att lyssna och bry sig om det du säger.

2. Uppmuntra dina kollegor

Oavsett om du är på ett möte eller bara står vid kaffeautomaten, passa på att uppmärksamma andra kvinnors idéer. Berätta för dem varför de är bra och beröm deras idéer. Passa även på att visa uppskattning för det jobb de gör och uppmuntra dem när de har en dålig dag eller känner sig osäkra. Genom att göra det så kommer andra även att göra samma sak mot dig. Du är ett stöd för andra men du har även fått ett stöd.

3. Berätta när du blir  ”manteruppted” eller när ”bropropriationsker

Detta är jättejobbigt, men också så viktig. När du, under till exempel ett möte, märker att en kvinna blir avbruten eller inte blir lyssnad på, så ska du uppmärksamma det. Säg ”nu märkte jag att du precis avbröt Lisa/mig jag vill gärna höra klart/prata till punkt”. Även om du märker att en man tar din eller någon annan kvinnas idé ska du också säga det. Prata även ihop dig med kvinnorna på ditt jobb att hjälpas åt med att stoppa fenomenen, då kommer det kännas lite lättare.

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Home
Andrea Brodin
Mode
Pamela Bellafesta
Lifestyle
Linn Herbertsson
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Elin Johansson
Hälsa
Foodjunkie
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Susanne Barnekow
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Petra Tungården
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Makeup by Lina
Hälsa
Ida Warg
Lifestyle
Tess Montgomery
Lifestyle
Vanja Wikström
Mode
Fanny Ekstrand
Hälsa
Josefines Yoga
Man
Niklas Berglind
Mode
Chrystelle Eriksberger