Chokladfudge som passar lika bra till efterrätt som till mellanmål – visst låter det bra! Att den här smarriga godsaken dessutom är fri från animaliska produkter, vitt raffinerat socker och gluten gör inte saken sämre.
Du behöver bara fem ingedienser och en mixer för att sno ihop Josefin Jakobssons enkla och goda fudge. Dadlarna och kokosoljan ger sötma, vitaminer och mineraler, nyttiga fetter – och en krämig konsistens. Om du inte tål nötter kan du byta mandelmjölet mot havre. Du hittar fler av Josefins veganska recept på hennes instagram @josefinjakobsson.
Chokladfudge
Ingredienser
12 medjool-dadlar (eller cirka 20 stycken om du använder dig av dadlar som är mindre i storleken än medjool-dadlar)
1 dl kakao
1 dl mandelmjöl (eller havremjöl)
2 msk honung/agave-sirap
2 msk kokosolja
Gör så här
1. Ta bort kärnorna ur dadlarna.
2. Smält kokosoljan antingen på spisen eller i mikron.
3. Kombinera alla ingredienser i en matberedare/mixer, kör på högsta hastigheten tills det har bildats en “deg”.
4. Klä en form med plastfolie och tryck ut fudgen. Jag använde en brödform med måtten 15 x 8 x 5 cm.
5. Strö lite flingsalt över fudgen innan du täcker över formen med plastfolie. Ställ in i frysen och låt stelna i cirka 1-2 timmar.
6. Skär upp fudgen i bitar, ät och njut!
Recept & foto: Josefin Jakobsson