Jobbcoachen Johanna Schuster hjälper andra att ta sig ut ur ekorrhjulet och designa sina drömliv. Själv hade hon bytt jobb sju gånger, flyttat fjorton gånger mellan tre olika städer och blivit sjukskriven för utmattning inom loppet av sex år. Johanna förstod att det som fick henne att må dåligt inte handlade om jobbet eller var hon bodde – utan om livet i sig. Idag har hon skapat sig friheten att leva sitt liv utifrån sina villkor och att sätta livet före jobbet. Läs den inspirerande intervjun med Johanna nedan!
Du arbetar som livsdesigner och kommunikatör. Vad innebär det?
– Jag hjälper dem som inte är helt nöjda med sin jobb- eller livssituation att få ut mer av livet de drömmer om, genom att se på deras kunskap, erfarenheter och tillgångar med nya ögon. Hur kan de använda det de har med sig i bagaget idag på ett sätt som innebär att de får göra mer av det de drömmer om? Det handlar ju inte om att man måste börja om på ny kula med allt, utan många gånger kan man bara vrida och vända på det lite. Till exempel att sätta kunskaperna i en ny kontext, titta mot en ny målgrupp och koppla ihop det med något av sina andra intressen så har man en helt ny business.
Som livsdesigner och jobbcoach förespråkar du att man ska kunna kombinera intressen, kunskaper och talanger och kunna försörja sig på det. Det låter så inspirerande! Hur lyckas man med det?
– Det är stor skillnad på att ha ett jobb och att försörja sig. Många talar ofta om jobbet som ett medel för att kunna tjäna pengar och leva det liv man vill leva, men allt för många känner sig ändå låsta av just jobbet. Man är begränsad till en viss plats, till att arbeta en viss tid, till att ta ledigt en viss tid på året osv. Även om man tjänar mycket pengar så står man kanske där och inser att man inte har friheten att kunna göra någonting av de pengarna, för att man aldrig kommer loss. Så då är frågan – hur skulle du kunna tänka om vad gäller ditt jobb? I form av kunskaper, erfarenheter, talanger och intressen kan du skapa något av det du redan har som gör det möjligt för dig att leva det där livet du drömmer om!
Ett liv som innebär mer frihet att själv bestämma över din tid – så att du också får möjlighet att göra allt det där du drömmer om. Att försörja sig handlar ju i praktiken om att se till att få in så pass mycket pengar varje månad att det täcker de kostnader man har och dessutom har råd att leva det liv man vill leva. Och då finns det fler sätt än det traditionella 8-17 jobbet. Man kan dessutom kombinera flera jobb, över olika tid och inom olika områden. Man behöver inte begränsa sig till ett jobb. Det skapar ofta fler möjligheter till flexibilitet och möjlighet att forma sin egen tid.
Du själv hade bytt jobb sju gånger, flyttat fjorton gånger mellan tre olika städer och blivit sjukskriven för utmattning två gånger. Och detta under loppet av sex år! Hur påverkade det här dig i att börja leva ditt drömliv?
– I mitt fall handlade det inte så mycket om att våga, utan jag kände att jag inte hade så många val. Jag mådde dåligt och hade testat så många olika lösningar, bytt jobb och flyttat. Efter alla dessa turer och försök att förändra jobb och så vidare så kände jag att det nog inte var jobbet eller var jag bodde det handlade om. Det var livet.
Dagligen inspirerar du andra till att ta sig ur jobbfällan. Hur tog du dig ut ur den?
– Jag hade börjat förstå att försörja sig egentligen handlar om att få in tillräckligt mycket pengar varje månad för att kunna betala det man behöver och det man vill kunna göra. Och jag insåg att allt det jag hade omkring mig inte var nödvändigt. Jag kunde inte längre njuta av det, för att jag mådde inte bra av livet jag levde. Så jag funderade på vad som skulle förändras om jag skalade ner saker. Jag läste böcker som Munken, som sålde sin Ferrari, och gick på föreläsningar om hur man kunde skapa sig ett rikt liv, som inte handlade om pengar utan om upplevelser. Jag insåg att det handlade om ganska enkel matematik egentligen – matte som varit mitt absolut sämsta ämne i skolan, blev plötsligt livsviktigt och därför också logiskt och intressant.
Om jag drog ner på mina kostnader så behövde jag ju inte jobba lika mycket och skulle få mer tid till att leva. Så det första jag gjorde var att hyra ut min lägenhet, som jag fick in 15 000 kr för varje månad. De pengarna kunde jag hyra något billigt på landet för och köpa mig tid att tänka. Min plan var att jag skulle åka till Indien och bo billigt på ett ashram och arbeta för mitt uppehälle, få den lugn och ro jag ville ha. Jag hade kunnat leva som en drottning där för de pengarna. Nu träffade jag ju en bonde istället och flyttade ut till en liten enkel stuga på landet, som knappt kostade några pengar alls. Där hade jag allt det jag behövde. Så det här med plus och minus – det vill säga vad jag gjorde av med och behövde få in, var plötsligt som ett facit för hur jag skulle få mer av livet jag ville ha. Och konstigare än så behöver det inte vara för andra heller. Det handlar om prioriteringar.
Foto: Instagram/@wanderingliving
Psykisk ohälsa och utmattningssyndrom har blivit allt vanligare i dagens samhälle. Vilka är dina bästa tips till någon som vill ta sig ut ur ekorrhjulet?
– Vad det handlar om är att sluta jaga runt i det där hjulet utan insikt om vad det är man jagar efter. Om man frågar sig hur man vill att sitt liv ska se ut, vad man önskar kunna göra mer av med sin tid och hur en idealdag eller ett idealår skulle se ut, så kommer man också åt viktig information om vad man skulle kunna förändra för att få mer av livet man vill ha.
Om du till exempel drömmer om att kunna resa mer, om du älskar att skriva eller vill kunna spendera halva året på landet – ja då är det viktig information för att du måste kunna forma ditt liv efter det – även ditt arbetsliv. Och den enda lösningen är ju inte att bli sin egen, även om det kanske underlättar många gånger. Men fundera på vad du kan göra för att få in pengar från landet, när du är på resande fot, i form av skrivande etc. I just detta fallet skulle det innebära att det är ett jobb som är portabelt, att du kan ta det med dig var du än är. Vilka jobb skulle tillåta det? Ja, faktum är att många jobb idag i praktiken är oberoende av ett kontor.
Ta ett möte med din chef och föreslå att du kan arbeta på distans, sköta jobbet från Italien under en månad eller två och att du har en plan för hur ni ska stämma av med möten på Skype eller liknande. Gör gärna chefen uppmärksam på vad det kan innebära för fördelar att ha dig stationerad på annan ort. Kanske i form av nya kontakter, information och kunskap om något som företaget skulle kunna ha nytta av? Inspiration till nya produkter eller liknande? Kanske du är vaken och kan jobba tider som de andra kollegorna inte gör, och på så sätt få undan mycket till dess att de är vakna? Det beror ju på vad det är för jobb du har – men inte kan det vara någon nackdel att få lite ny input från samma branscher på annat håll? Lägg fram fördelarna med att du sitter någon annanstans!
Foto: Johanna Schuster
Att kunna försörja sig på sådant man älskar, utifrån ett liv man själv vill leva, låter nog som en dröm för de flesta. Vilka uppoffringar krävs för att kunna leva sitt drömliv?
– Man behöver framför allt sluta titta på alla andra och tro att det finns ETT rätt sätt att göra saker på. För så är det inte! Allt vi känner till är påhittat och faktum är att du kan välja att leva livet precis som du vill. Det krävs bara lite mer research, lite mer jävlar anamma och en tro på sig själv och den egna inre kompassen. Fler och fler förstår att det finns något utöver 8-18 och en fast arbetsplats. Särskilt yngre människor sätter sig själva och sina egna behov väldigt högt – och det kan för en arbetsgivare verka skrämmande, men det är nog sunt. Det kommer snarare att behöva bli arbetsgivaren och företagen som måste anpassa sig och sin arbetsmiljö för att kunna attrahera duktiga medarbetare i framtiden. Hitta sätt att ge dem den frihet de behöver för att kunna göra sitt jobb bra. För att få dem att vilja vara där.
Ett arbete är inte en plats, utan det är något man gör. Ändå är så många arbetsplatser idag så otroligt låsta över var man ska sitta och göra sitt jobb, när man ska göra det och hur. Om nu inte du kan hitta en arbetsplats som kan erbjuda dig det du behöver för att kunna få mer av livet du vill leva, skapa det då själv. Fundera på hur du vill leva och hitta sedan en lösning för vilka typer av arbetsuppgifter du skulle kunna göra med den livsstilen, utifrån vad du har i form av kunskaper, erfarenheter, tillgångar och intressen. Du kommer antagligen behöva göra vissa omprioriteringar men det är egentligen det enda. För att få mer av något du drömmer om, kan det vara värt att minska ner på något annat.
Foto: Johanna Schuster
Ser du något gemensamt mönster på vad som är viktigast i livet för dina kunder?
– Friheten att själv kunna välja, lägga upp sina dagar efter hur man bäst fungerar. Jag till exempel behöver återhämtning efter en kreativ period och när jag var anställd kunde jag inte få den återhämtningen naturligt, eftersom det var svårt att vara borta några dagar då och då. Det kan jag vara nu när jag planerar själv. Men då jobbar jag mer i perioder och så tar jag en paus för att komma ifatt med mig själv. Vi fungerar alla olika och det verkar vara det som är den största utmaningen för många med att ha ett vanligt jobb. Man kan inte jobba under egna premisser. Detta leder till att vissa känner att de inte kan göra ett bra jobb, varken hemma eller på jobbet, för att man helt enkelt inte blir effektiv.
Foto: Instagram/@wanderingliving, @sarapernilla
Vad är dina bästa tips till någon som inte riktigt vågar ta steget att börja leva drömlivet?
– Läs om andra som gjort liknande saker som du drömmer om att göra. Sök upp människor som gått emot normen, som valt att följa sitt hjärta och göra sin grej. Bli medveten om dem, vad de gjort, och hur det gått. Att de faktiskt inte bara överlevt utan faktiskt också verkligen lever. Titta på de goda exemplen, de som gör det du vill göra. Och se att det går – att det inte är farligt eller konstigt!
Varför tror du att många inte vågar ta steget?
– Jag tror det handlar om att man jämför sig så mycket med alla andra. Och om ”alla andra” är de som också går till ett vanligt jobb varje dag, lever i det berömda ekorrhjulet, så tror man ju att det är så livet är och måste vara. Så man tystar ner sig själv och dövar de innersta tankarna och drömmarna.
Vad är det bästa med att leva det liv du gör?
– Att jag själv styr min tid och arbetar utifrån hur jag mår och fungerar för tillfället. I perioder arbetar jag mycket, men då behöver jag också vila efteråt. DÅ kan jag göra det utan att någon ifrågasätter. Jag uppskattar också enormt mycket att slippa stressa om morgnarna. Att jag kan ta det lugnt med familjen och ta en lång frukost eller ligga kvar och läsa med dottern i sängen på morgonen.
Finns det några nackdelar, tycker du?
– Hittills absolut inte. Jag var rädd för att jag skulle vara stressad över att inte få in jobb och så, men jag har lyckats hålla igång genom att kombinera olika inkomstkällor. Det finns inga nackdelar med att leva sitt liv på egna villkor.
Faktaruta
Ålder: 37 år
Bor: På landet i Söderbykarl, lite norr om Norrtälje
Sysselsättning: Livsdesigner, kommunikatör och inredare
Instagram/hemsida: @wanderingliving/ www.wanderingliving.com