Grekisk sparrissallad
Du behöver:
900 g sparris, cirka 24
6 msk extra virgin olivolja, delad (några för dressingen)
Skal av 1 citron
1 msk färsk citronsaft, från en citron
2 tsk dijonsenap
¼ tsk salt
1 liten schalottenlök skalad och finhackad, eller en liten rödlök
Svartpeppar efter smak
En näve hackade färska örter (receptet använder en kombination av dill och mynta)
100g fetaost, smulad
1/2 dl gräslök eller salladslök
Gör så här:
Blanda sparrisen med 2 msk olivolja och strö över en nypa salt och peppar.
Sätt grillen på hög värme eller värm alternativt en stor gjutjärnspanna eller grillpanna på hög värme och när den är varm lägger du 6-8 sparrisspjut i pannan (du måste arbeta i omgångar för att koka sparrisen så att de förkolnar jämnt). Tillaga dem i cirka 3-4 minuter tills de är mjuka, vänd dem varje minut ör att säkerställa att de får färg på alla sidor. Ställ den färdiga sparrisen åt sidan och fortsätt att tillaga de återstående satserna av sparris tills allt är färdigkokt. Låt sparrisen svalna.
Överför sparrisen till en skärbräda och skär på mitten i lagom stora bitar. Lägg den skurna sparrisen i en stor skål.
Tillsätt senap och citronsaft i en liten skål och vispa tills det är slätt. Vispa i resterande olivolja. I en separat skål blanda tärnad schalottenlök, citronskal salt och peppar och hälften av färska örterna – spara resten till toppingen. Häll över sparrisen.
Släng med fetaosten och skivad salladslök och servera varm eller rumstemperatur eller som en kall sparrissallad.
Förvara resterna i en lufttät behållare i kylen i upp till 2 dagar.