Hälsa

Giftiga metaller hittade i tamponger som säljs i Sverige

Tamponger som säljs i svenska butiker och apotek innehåller tungmetaller, det rapporterar P3 nyheter. Men hur farligt är det egentligen för kroppen?

Foto: Shutterstock

Det var i juli som amerikanska forskare publicerade en studie där resultaten visade på att tamponger som går att köpa i USA, Europa och Storbritannien innehåller giftiga metaller. Nu rapporterar P3 nyheter att de har låtit utföra tester som visat att även tamponger som säljs i Sverige innehåller tungmetaller.

“Ser bättre ut här”

I den kemiska analysen – som är utförd av forskningsinstitutet RISE på uppdrag av P3 Nyheter – ingick tolv olika tamponger från tio olika märken som är vanligt förekommande i svenska butiker och apotek.

Precis som i den tidigare nämnda amerikanska studien visade sig produkterna innehålla giftiga metaller som bly, arsenik och kadmium, dock i något lägre nivåer. Det fanns också några andra skillnader:

“Vi hittade inget kvicksilver i någon av proverna, och inte heller något selen. Så om vi jämför resultatet globalt tycker jag det ser bättre ut här”, säger Lorena Francini, forskare inom kemisk problemlösning på forskningsinstitutet RISE.

Vilken effekt har metaller i tamponger på kroppen?

Hur orolig bör man då vara om tamponger är ens föredragna mensskydd?

När det kommer till tamponger är det värt att notera att det rör sig om väldigt låga nivåer av metaller. Margareta Daho, inspektör på Kemikalieinspektionen, säger att halterna är så låga att de “kanske är i nivå av vad vi får i oss via kost och dricksvatten”.

Samtidigt är det i dagsläget okänt hur mycket av dessa metaller som kroppen kan absorbera genom användning av tampong, eftersom det saknas forskning på det:

”Vi kan inte riktigt spekulera i hur mycket som är en okej mängd, för vi vet inte. Det behövs mer forskning för att veta ifall de här ämnena kan extraheras från tampongen och ifall de kan tas upp av kroppen”, säger Francini.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!