Creative

5 tips för att bli en bättre frilansare

frilanstips
Creatives Flora jobbar som bloggare, illustratör och skribent. Och som redaktör på Metro Mode Creative förstås. Här ger hon sina bästa frilanstips.
 
1. Försök hålla kontorstimmar (men utnyttja friheten också)
Disciplin, you guys. Att vara frilansare handlar om disciplin. Jag brukar gå upp samtidigt som min pojkvän: 07.30. Det betyder att jag kan börja jobba 08.30 och vara färdigjobbad samtidigt som han kommer hem. Jag kan liksom inte såsa runt i pyjamas halva dagen, för då kommer jag inte få någonting gjort.
Men självklart utnyttjar jag även den frihet som frilansandet innebär. Ibland jobbar jag flera kvällar i rad för att kunna ta helg en dag tidigare. Och ja, ibland såsar jag runt i pyjamas halva dagen. Men i mitt fall är risken större att jag överjobbar snarare än jobbar för lite. Därför försöker jag ha de flesta kvällar lediga för att kunna titta på film, äta middag i lugn och ro, hångla och hänga med kompisar. För det är det viktigaste som finns.
 
2. Skriv listor och prioritera det som känns jobbigt
Listor är frilansarens bästis. Har du en tråkig faktura du måste skriva eller ett långt mail att ta tag i? Prioritera det så slipper du gå runt och ångesta över det. Få det överstökat.
Avsluta varje arbetsdag med att skriva en lista inför morgondagen. Skriv ner allt du ska göra. Mail som ska skickas, fakturor som ska betalas och ärenden som behöver göras. Smått som stort, för det är befriande att få bocka av saker och ting.
 
3. Ta kontakt med människor som jobbar inom samma område
När jag hör någon använda ordet networka får jag rysningar, men genom åren har jag omdefinierat det begreppet. Det handlar inte om att gå fram till någon på ett mingelparty och sälja in sig själv, det handlar om att umgås med folk som jobbar inom samma område. På så vis får du större förståelse för branschen, du kan ta ditt jobb på större allvar och du kan få hjälp av branschkollegor om du behöver det. Dessutom kommer de kanske ha dig i åtanke nästa gång de behöver någon med din expertis.
Frilansandet kan vara väldigt ensamt, så det är fint att sitta bredvid någon annan och knattra på varsin dator. Så skriv till den där personen som du ser upp till och fråga om du får bjuda på en kaffe!
 
4. 1-minutsregeln 
Regeln är enkel: Jag ska göra varje uppgift som tar under en minut att genomföra. Ställa i ordning skorna i hallen, svara på det där sms:et, diska kaffekoppen eller städa i ordning skrivbordet. Att hålla dessa små gnagande uppgifter under kontroll gör mig lugnare och mindre överväldigad.
 
5. Låt någon annan sköta det tråkiga
Jag tycker att bokföring och redovisning och deklarationer är så förbannat tråkigt och klurigt. Därför lämnar jag in alla mina kvitton och fakturor till en redovisningskonsult. Det kostar några tusen kronor om året, men jag tycker att det är värt det. På så sätt kan jag slappna av och fokusera på det roliga i stället; själva skrivandet, bloggandet och illustrerandet. Det jag startade företaget för att göra.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!