Creative

Jaana-Kristiina Alakoski om att spela in feministisk porrfilm

female fantasy 1
 
I slutet av oktober hade den feministiska porrfilmen Female Fantasy, i regi av Zara Kjellner och Alicia Hansen, premiär på Klarabiografen i Stockholm. Jaana-Kristiina Alakoski spelar huvudrollen. Creative är mycket peppade på denna film och grabbade därför tag i Jaana-Kristiina för att få veta mer.
 
Vad fick dig att ta dig an uppdraget? 
För mig var det här projektet dels ett sätt att stötta en viktig idé, dels en ny spännande erfarenhet! Men mest av allt var det en förlängning av teman jag själv är intresserad av. Genom historien och i princip alla kulturer har sexualitet varit så extremt knutet till kvinnors heder och respektabilitet. Deras värde rent av. Mycket mer än mäns heder, respektabilitet och värde. Det har gjort att mycket kring sexualitet är tabubelagt och problematiskt för kvinnor och tjejer, och de problematikerna och tabuna används också i övriga områden i samhället för att göra kvinnor underordnade, straffa dem, forma dem. Det måste förändras, och det måste göras på flera olika sätt samtidigt, hela tiden.
 
Jag själv försöker undersöka det genom konst, performance och bilder. Varför inte göra lite porr också? Det om något är ju något som traditionellt skulle vara nog för att alla vi kvinnor som jobbat med den här filmen, men kanske mest jag som syns i den, ska kategoriseras som ”dåliga” med en gång.
 
Vad var hetast?
Jag tycker att ljudet är hetast i hela filmen! Uppbyggnaden till kulmen på slutet skulle vara helt tyngdlös utan de våta smackandena, andhämtningen, hjärtslagen som stegras parallellt med också ökning av tempot i klippen. Men inget av ljudet är synkat, utan allt bara en matta av punktljud som vi tagit vid sidan av. 
 
Vad var stelast?
Haha inget, vem pallar hålla på och stela sig.
 
female fantasy2
 
Fick du orgasm på riktigt?
Nej det var skådespeleri såklart.
 
Hur har folks reaktioner varit efter att de har sett Female Fantasy?
De har varit positiva, intresserade, imponerade! Jag har inte mött någon negativ respons. Men de kanske inte vågar säga det till mitt fejs.
 
Vad är porr för dig?
Porr är något jag hittills varit extremt långt ifrån. Har knappt kollat på det alls, har inte varit tillsammans med personer som kollar på porr. Nu är det något jag tänker är spännande och intressant, hur alternativa porr-utrymmen kan skapas, utvecklas göras till något bra. 
 
Vad ser du för brister i den kommersiella porren?
Alltså eftersom jag knappt tagit del av den kan jag inte uttala mig om konkreta grejer eller uttryck i den. Även om jag såklart har en känsla för det. Men sånt som jag hört diskuteras kring detta projekt är just den grejen att den är kommersiell. Det vill säga, att den är driven av ett vinstintresse. Vinstdrivna verksamheter tenderar att producera det som de vet drar in pengar. Det är det som genererar den här upprepningen av vissa kroppar, vissa beteenden, stereotypa könsroller, uppfattningar om njutning. De stereotyperna i sig är inte unika för porren, utan en spegling av ett redan patriarkalt samhälle. Men i och med att de upprepas befästs de, och håller det patriarkala systemet på plats. Men det finns också massa andra problem med usla förhållanden i själva produktionen och dylikt.
 
female fantasy3
 
Vad är det sexigaste du vet?
Ahh!! Jag vet inte det är så mycket som är sexigt! Ibland känner en för det ena ibland känner en för det andra. 
 
Kan du se dig själv göra mer porrfilm i framtiden?
Det var verkligen skitkul att vara med om detta, men jag tror inte det. Jag vill lägga all min energi på egna idéer, konst och att lära mig nya grejer om världen!
 
Var kan vi följa dig om vi vill ha mer av ditt konstnärsskap?
Jag har en hemsida, jaanakristiina.se, och mitt instagramkonto @jaanakristiina!
 
Female Fantasy visas på Klarabiografen i Stockholm den 23:e november. I samband med det kommer filmen även laddas upp på den feministiska porrsajten NEW LEVEL OF PORNOGRAPHY.
 
 
Läs även:
Moa Romanova: ”Jag önskar mig Peter Forsberg i födelsedagspresent”
Fem konstnärer som kan bli dina nya favoriter
Helgintervju med Maria Pizzeria
 
Foto: Female Fantasy

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!