Vi behöver alla dra vårt strå till stacken för att planeten ska överleva så länge som möjligt. Att införa nya mer miljösmarta rutiner i vardagen kan kännas överväldigande, men det finns många enkla tips och knep som inte kräver mycket ansträngning – det gäller bara att komma ihåg dem!
Här hittar du tio snabba tips som du enkelt tar med dig i ditt vardagsliv. Vissa har du säkert hört många gånger (men det är alltid bra med påminnelser!) medan andra kommer som nya insikter. Skriv ut dem, sätt upp som en checklista – och se till att du slänger ett öga på den då och då:
1. Tvätta miljövänligt genom att fylla maskinen så mycket som möjligt, i stället för att bara kasta in ett eller några få smutsiga plagg. Kanske räcker det med att hänga upp en del av kläderna på vädring för att de ska bli fräscha? Det sliter dessutom mindre på plaggen.
2. Källsortera dina sopor! Här hittar du ett gäng praktiska råd och tips >>
3. Kolla efter märkningar som Bra miljöval och Svanen när du köper städ- och rengöringsprodukter. Du kommer långt med såpa och diskmedel!
4. Låt inte vattnet stå och rinna medan du diskar, tvålar in dig i duschen eller borstar tänderna. Tänk också på att ta en så snabb dusch som möjligt.
5. Välj matvaror efter säsong och gärna lokalproducerat i så stor utsträckning du kan. Använd tygkassar att packa varorna i, i stället för att alltid köpa nya platspåsar. Om du och dina vänner inte redan äter mycket grönt kan ni utmana varandra till att införa en (eller flera!) vegetariska dagar i veckan. Dela med er av bra recept, till exempel i en Facebook-grupp, och peppa varandra till att hitta nya goda måltider.
Läs mer: 6 matvaror du bör byta till eko – direkt
6. Lägg locket på kastrullen och undvik att stormkoka maten på spisen för att minska energiåtgången.
7. Avfrosta din kyl och frys regelbundet så att kylaggregatet inte behöver arbeta i onödan.
Läs mer: 10 sätt att äta både billigt och ekologiskt
8. Ställ inte in varma varor i kylen! Tänk också på att hålla rent bakom kylen och frysen så att de inte drar onödigt med el.
9. Kör inte köksfläkten längre än nödvändigt. Fläkten driver ut varm inomhusluft och då går det åt mycket energi för att ersätta varmluften som försvinner.
Läs mer: 6 anledningar varför du ska basera din kost på miljösmarta baljväxter
10. Ersätt vanliga glödlampor med lågenergilampor där det går.
11. Tänk på att inte ha varmare temperatur inomhus än nödvändigt, runt 19-21 grader är lagom.
Foto: Unsplash
Källa: Naturskyddsföreningen