Hälsa

10 nyttiga basvaror alla som vill äta hälsosamt borde ha i sitt kylskåp och frys

Nu är det det dags! Din kropp behöver mer energi, du vill ha bättre träningsresultat och är trött på samma gamla: “Jag har ingenting hemma så det blir filmjölk till middag – igen”. Det är här du ska börja, rensa ut det gamla och fyll på med nytt.

Foto: Unsplash

Vi listar tio näringsrika och smarta varor som du alltid bör ha i kylen och frysen. De kommer hjälpa dig att välja rätt även när du är trött, stressad och behöver energi direkt.

Citron

Citron

Pressa citron i ditt vatten eller te för en frisk smak. Att börja dagen med ljummet vatten med citron och ingefära smakar både gott och är välgörande för kroppen. En liten skvätt citronsaft piffar dessutom upp de flesta maträtter. Se till att alltid ha några stycken på lut i kylen!

Nästa bild
Avokado

Avokado

Fullproppad med nyttiga fetter, vitaminer, mineraler, protein och fibrer – avokadon är en riktig superfood som passar till det mesta. I salladen, på smörgåsen, i smoothien eller som den är. Och vi behöver ju inte ens nämna hur gott det är med en riktigt mogen gröning… För att avokadon ska mogna snabbare, lägg den i en brun papperspåse tillsammans med ett äpple eller banan.

Nästa bild
Babyspenat

Babyspenat

Med en påse babyspenat i kylen har du alltid ett nyttigt komplement till dina middagar. Släng lite på grytan, omeletten, eller soppan för en dos järn, A-vitamin och andra näringsämnen. En enkel sallad med babyspenat, körsbärstomater lite mozzarella och en vinägrett går inte heller av för hackor.

Nästa bild
Frysta grönsaker

Frysta grönsaker

Finns det något smidigare än att ha några påsar med grönsaker i frysen, de håller länge och boostar dina middagar med näring. Forskning visar till och med att frysta grönsaker kan behålla näringen bättre än färska. Så bunkra upp med ärter, broccoli, blomkål – eller varför inte avokado, som också funkar att frysa.

Nästa bild
Ägg

Ägg

Med ägg i kylen har du alltid en bra och proteinproppad bas till såväl fruksot, lunch som middag. Det är dessutom ett livsmedel som går att variera i mängder! Koka ett gäng i början av veckan och lägg i en burk i kylen. Ta med dem till jobbet eller ha ett i väskan där det klarar sig bra även om det dröjer någon timme innan du äter. En enkel middagsomelett går både snabbt att tillaga och kan toppas med tomater, paprika, spenat, fetaost och keso. Skivat ägg på en grov smörgås eller en äggröra med tonfisk, tomat, majonnäs och lite kryddor är andra goda exempel.

Nästa bild
Laxbitar eller annan fryst fisk

Laxbitar eller annan fryst fisk

Färsk fisk smakar visserligen ofta godast, men att alltid ha en laxbit i frysen räddar många trötta eftermiddagar då middagskreativiteten är lika med noll. Låt bitarna tina, lägg dem sedan på en oljad plåt i ugnen på 175 grader i knappt 15 minuter. Krydda med favoritkryddorna eller bred på lite pesto innan tillagningen.

Nästa bild
Hummus

Hummus

Mixa kokta kikärter, citronsaft, lite vitlök, olivolja, spiskummin och salt som du förvarar i en burk i kylskåpet. Dippa grönsaksstavar som mellanmål eller ha hummusen som tillbehör till din lunch- eller middagsrätt. Proteinrikt och mättande!

Nästa bild
Nötsmör

Nötsmör

Satsa på den naturella varianten som du antingen fixar själv genom att mixa nötter och eventuellt lite salt, eller köper färdig på burk. Välj till exempel jordnöt, mandel, cashew, hasselnöt eller blanda flera olika sorter. Perfekt att klicka på äppelskivor, råriskakor eller i smoothien för bra protein, fetter, vitaminer och mineraler. Nötter är väldigt energirika så det behövs ingen stor mängd för att ge en bra mättnadskänsla.

Nästa bild
Oliver och paprika

Oliver och paprika

Det är fredagseftermiddag och du vill fira in helgen med något gott att drick med tilltugg. Du lagar lördagsmiddag och är sugen på något snacks medan du fixar i köket. Lägg ett gäng goda oliver i en skål och skär upp krispiga paprikastavar. Perfekta snacks!

Nästa bild
Frysta bananer

Frysta bananer

Skiva upp några bananer och frys in matlådor, då har du basen till godaste glassen redo! Det enda du behöver göra innan servering är att mixa bananskivorna med en liten skvätt vatten till en glassliknande konsistens. Du kan även blanda ner frysta bär och mango och smaksätta med till exempel kakao. Enkelt och så gott! Här är 5 urgoda och enkla recept på bananglass >>

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!