Hälsa

Buddha bowls: 5 recept på nyttiga matlådor för hela veckan

Poké, buddha, veggie – kär “bowl” har många namn. Vi pratar såklart om skålarna med nyttiga läckerheter som började dyka överallt förra året. Och vi förstår varför de är så populära! De är enkla att fixa och du kan praktiskt taget blanda i vad du vill. Vi har samlat ett gäng med de allra bästa recepten.

Vad fyller du helst din matlåda med? Vi gillar poké men tycker om att varva den råa fisken med tillagad lax och massor av grönsaker. Kolla in våra fem tips på fräscha och goda recept som är perfekta när du ska kicka igång ditt hälsoår 2020!

 

Läs mer: Så bygger du din perfekta poké bowl (och andra goda lunchskålar)

 

Foto: Dailyburn.com & Leelalicious.com

Nyttiga matlådor – i skål

Nyttiga matlådor – i skål

Thai-inspirerad buddha bowl

Varva varmt rött ris med böngroddar, rivna morötter och rödkål, kinesisk gräslök (går lika bra med skivad sallads- eller vårlök) och krossade jordnötter i en skål. Toppa med jordnötssås och du får en Pad Thai-liknande rätt!

Jordnötssås
1 konserv kokosmjölk

1,5 dl naturellt jordnötssmör

0,5 dl kokossocker

0,5 dl vatten

2 msk sojasås (Tamari, om du vill göra såsen glutenfri)

2 msk vit- eller äppelcidervinäger

2 tsk sesamolja

2 tsk röd currypasta

Gör så här

Blanda alla såsingredienser i en kastrull och värm på medelvärme. Koka upp såsen och låt den sedan puttra på svagare värme i cirka 5 minuter under omrörning.

Recept: Leelalicious.com

 

Foto: Leelalicious.com

Nästa bild
Nyttiga matlådor – i skål

Nyttiga matlådor – i skål

Sushi bowl 

Ingredienser

1,5 dl brunt ris

1 mediumstor gurka, i tunna skivor

1 avokado, urkärnad i tunna skivor

1 dl skalade edamamebönor

1 dl grovt rivna morötter

1,5 msk inlagd ingefära

100 g rökt lax, i små bitar

1 msk sesamfrön

1 ark nori, i tunna remsor

1 tsk wasabi-pasta

0,5 dl risvinäger

2 msk sojasås (tamari om du ska göra den glutenfri)

 

 

Gör så här

1. Koka riset och låt det svalna.

2. Blanda riset med gurkan, avokadon, edamamebönorna, morötterna, ingefäran, den rökta laxen och sesamfröna i en stor skål.

3. Vispa ihop wasabin, risvinägern och sojan i en liten skål.

4. Häll dressingen över den stora skålen och toppa med nori innan servering.
Recept: Dailyburn.com

Foto: Dailyburn.com

Nästa bild
Nyttiga matlådor – i skål

Nyttiga matlådor – i skål

Veggie bowl

Ris i botten, sedan gurka som marinerats i soja, vitlök, vitvinsvinäger, limesaft, salt och peppar. Lägg till persimon, morot, salladslök, koriander, avokado och sesamfrön. Servera med en sås på jordnötssmör, soja, vitlök, agave, olivolja, limesaft och koriander.

Recept: Flora Wiström

Foto: Flora.metromode.se

Nästa bild
Nyttiga matlådor – i skål

Nyttiga matlådor – i skål

Salmon bowl

Varva sesampanerad lax, riven rödbeta, pumpakärnor, tomat med havssalt, broccoli och hampafrön, stekt ägg och glasnudlar med chiliflakes.

Recept: Sara Rönne

Foto: Traningsgladje.metromode.se

Nästa bild
Nyttiga matlådor – i skål

Nyttiga matlådor – i skål

Buddha bowl med sötpotatis

Ingredienser

0,5 sötpotatis, i bitar

10 grön sparris

ca 120 g spenatblad

1 dl kokt quinoa

1 dl kokta kidneybönor

1 avokado, hackad

1 tomat, hackad

Dressingen:

4 msk tahini

2 msk citronjuice

1 msk sojasås (tamari om du vill göra den glutenfri)

1 msk lönnsirap

4 msk vatten

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Ugnsbaka sötpotatisen och sparrisen i 30-40 minuter tills de är mjuka.

3. Dressingen: Mixa alla ingredienser till en len sås.

4. Lägg spenaten i en skål och tillsätt resten av ingredienserna på toppen: quinoan, bönorna, sötpotatisen, sparrisen, avokadon och tomaterna. Häll över dressingen och blanda om försiktigt.

 

Recept: Simpleveganblog.com

Foto: Simpleveganblog.com

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!