Bovetegröt till frukost är en perfekt start på dagen. Här finns allt som en frukost ska ha, det är mättande, gott och går att variera i mängder. Vi listar 4 supergoda recept.
Nedan har vi samlat fyra av våra favoritrecept.
Bovetegröt till frukost är en perfekt start på dagen. Här finns allt som en frukost ska ha, det är mättande, gott och går att variera i mängder. Vi listar 4 supergoda recept.
Nedan har vi samlat fyra av våra favoritrecept.
Du behöver:
4 dl vatten
2 dl krossat bovete
1 plommon skuret i småbitar
1 tsk honung
0,5 tsk kanel
1 krm salt
Skölj bovetet och låt det sedan koka upp med de övriga ingredienserna. Ta sedan bort gröten från plattan och låt den stå och svälla i ungefär 15 minuter. Servera med Sandra Hjorts plommonsylt med kanel och kardemumma.
Plommonsylt med kanel & kardemumma
1 kg plommon
1 st kanelstång
1 tsk kardemummakärnor
1 dl vatten
7,5 dl strösocker
Gör så här:
Kärna ur plommonen och lägg dem i en kastrull tillsammans med kanelen, kardemummakärnorna och vattnet. Låt koka i cirka en halvtimme tills plommonen är riktigt mjuka och plocka sedan bort kanelstången. Tillsätt sockret och låt sylten koka i ytterligare tio minuter. Ta bort skummet och häll slutligen upp på rena, torra burkar.
Foto: Sandra Hjort
Du behöver:
2 portioner
Gröten
2 dl bovete eller havregryn
4 dl macadamiamjölk (eller annan nötmjölk)
1 msk honung eller lönnsirap
1 nypa havssalt
Citronblåbärssylt
4 dl frusna blåbär
Zest från 1 liten citron
1 msk chiafrön
Gör så här:
På låg värme, koka bovetet eller havregrynen med nötmjölken i 5-10 minuter.
Medan gröten kokar, värm upp blåbären och citronen på medelvärme tills det börjar bubbla (ca 5 minuter).
Rör i chiafröna och låt stå i ca 5 minuter.
Toppa gröten med den varma sylten och njut!
Recept & foto: Wellandgood.com
Du behöver:
Bovete
Kokosmjölk
Jordgubbar
1/2 fryst banan
Vaniljpulver
Salt
Agavesirap
Chiafrön
Gör så här:
Kvällen innan: blötlägg ca 100g bovete i vatten.
Morgonen efter: sila och skölj bovetet ordentligt.
Mixa bovete med några jordgubbar, lite kokosmjölk (eller annan mjölk), en halv fryst banan, en nypa vaniljpulver och ett uns salt.
I en annan skål: mixa jordgubbar, agave (eller annan sötning) och chiafrön.
Servera så som du önskar: swirlad eller i lager, till exempel.
Toppa med vad du vill; granola, nötter och frön, gojibär, frukt och bär, kokosflarn.
Foto: californiastrawberries.com
Du behöver:
1 portion
2 dl vatten
1 dl helt bovete
1 krm vaniljpulver
1 krm kanel
en nypa flingsalt
Lingonsylt
1 portion
1/2 dl tinade lingon
1/2 rivet äpple
1 msk vatten
1 tsk chiafrön
1 tsk honung
Servera med: sultanrussin och lingonsylt.
Gör så här:
Koka bovete i 2 dl vatten enligt anvisningar på förpackningen. Smaksätt med vaniljpulver, kanel och lite flingsalt. Servera med mandelmjölk, russin och lingonsylt.
Lingonsylt
Riv äpplet på ett rivjärn. Koka upp lingon, äpple och 1 msk vatten i en kastrull på svag värme. Smaka eventuellt av med en klick honung beroende på hur sött äpplet är. Rör ner chiafrön och låt sylten svalna en stund innan servering.
Foto: Sebastian Hellström