Du är ständigt trött, saknar energi och det slutar alltid i samma mönster, dåliga vanor som leder till nedåtgående spiraler. Man drar en hård gräns mellan nyttigt och onyttigt, förbud mot vissa saker och placerar mat i olika fack. Stressande och tidskrävande. Känner du igen dig?
Att äta efter instinkt har många fördelar. Det är ett sätt att frigöra sig från föreställningar gällande mat och om vad som är hälsosamt för din kropp och inte. Det är ett sätt att förhålla sig till mat som inte bygger på förbud och dieter utan att helt enkelt lyssna till vad din kropp behöver och vill ha. Så strunta i att jojobanta och räkna kalorier och hitta istället en kosthållning som är både hållbar och njutningsfull! Följ guiden nedan – för att lära dig vad just din kropp behöver – i åtta steg!
Vad innebär det att äta efter instinkt?
Att äta efter instinkt betyder att du lär dig lyssna på din kropps hungersignaler. Kan det vara så lätt? Tyvärr ligger ett sånt förhållningssätt till mat helt i konflikt med hur vår dietkultur har lärt oss att tänka kring mat. När du istället följer din instinkt förhåller du dig till ett ramverk där du utgår från just dina personliga behov och begär, istället för att begränsa och stolpa upp massa regler. Som bebisar gråter vi när vi är hungriga, vi äter så mycket vi behöver när det finns tillgång till mat och vi slutar äta när vi är mätta. Att äta efter instinkt handlar om att programmera bort restriktioner och begränsningar och istället navigera rätt i det vi faktiskt behöver.
- Identifiera “regler” kring mat som (tyvärr) har satt sig i ryggmärgen
Det är faktiskt så att det inte är du som är problemet. Brist på viljestyrka, oemotståndliga cravings eller tidigare misslyckanden i livet är inte problemet. Problemet är att vi lever i en kultur där ett osunt förhållande till mat präntas in redan från tidig ålder. För att få ingång en process där du faktiskt lyssnar på din kropp, försök först identifiera var olika regler och restriktioner dyker upp för just dig. Tänker du kanska att det är kolhydraterna som är boven i dramat eller att du bör undvika fett så stor utsträckning som möjligt? Har du ett visst antal gånger om dagen du får äta? Försök sätta fingret på liknande saker i ditt eget tänkande kring mat för att sedan börja utmana dem.
2. Se hunger som något positivt
Att se hunger som något man behöver minska på är inte rätt sätt att gå. Kanske har du testat dieter som anger hur stora mängder av något du bör äta, kanske har du fastat eller på något annat sätt försökt ta kontroll över dina hungerkänslor? Det är inte konstigt att många av oss har förlorat förmågan att äta intuitivt. VI har nämligen lärt oss att språket som vår kropp använder för att kommunicera sina behov inte går att lita på. Men om vi ska koka ner det: hunger är ett sätt för din kropp att berätta för dig att den behöver näring. Är du hungrig? Ät. Hunger är nyckelspelaren i hur vi kan leva så hälsosamt som möjligt.
3. Ge dig själv lov att äta vad som helst
I en hälsosam kost finns det utrymme för mat av alla dess slag. Ge dig själv ovillkorlig tillgång att äta precis vad du vill. Det är nämligen så att när du börjar dela in mat i bra och dåligt, olika förbud och känner skuld kring vad du äter så skickas en signal till din hjärna som säger att du inte ska äta den maten mer. Det leder till en stor risk att du uppleevr ett behov av att äta just den maten här och nu eftersom du inte kommer kunna äta den i framtiden. Tänk på det: äkad aptit och cravings efter mat som inte “kommer finnas i framtiden” är vad som kunde rädda människor i tider av svält, ur ett biologiskt perspektiv. Att sätta upp förbud riskerar bara att leda till ännu större cravings och hetsätande. Vi lovar, när maten inte längre är förbjuden blir den inte heller lika lockande.
4. Lär dig skillnaden mellan mätt och tillfredsställd
Mätt och tillfredsställd är två helt olika saker. Det är möjligt att känna sig mätt utan att känna sig tillfredsställd. Du kan ha total matkoma och ändå vara sugen på något mer, kanske smyger du ut i köket för att leta efter något sött? Mättnadskänsla är en fysisk känsla som berättar för dig att du har ätit tillräckligt. Men vägen till att nå fysisk mättnad och psykisk tillfredsställelse är genom att äta mat som både smakar gott och som får din kropp att må bra. Dina måltider bör vara välsmakande, näringsrika och innehålla sånt som du tycker om. Om du fortsätter småäta trots att du inte är hungrig
5. Lyssna på kroppen – när är du mätt?
Olika dieter hävdar ofta att många människor äter för mycket, och det stämmer faktiskt. Däremot har de ofta helt fel när det gäller att komma underfund med problemet. Lösningen är inte att äta för lite, sätta upp regelverk eller begränsa sina portioner. Alla kroppar har olika behov när det gäller mat så försök istället förstå hur mycket just din kropp behöver. Pausa lite under måltider och vid mellanmål och känn efter, är du fortfarande hungrig eller börjar du bli mätt? Vad händer i kroppen? Hur smakar maten? Tugga noggrannt och var närvande vid måltiden och låt på så sätt kroppen säga till när den är nöjd, sluta helt enkelt när du inte längre är hungrig och innan du känner dig proppmätt.
6. Respektera din kropp
Att äta på ett intuitivt sätt innebär att du lyssnar på din kropp och litar på att kroppen vet vad som är bäst för dig. Men det kan vara en oväntat svår uppgift om du inte älskar din kropp. Det behölver inte betyda att du älskar allt med din kropp utan snarare att du har en grundrespekt för den och inte ser den som en fiende. Kroppsacceptans kommer oftast inifrån.
Behnadla dig själv med respekt och bemöt känslor som matsug med nyfikenhet och medkänsla istället för på ett dömande sätt. Istället för att fokusera på evetuella “fel” med din kropp ska du föröska fokusera på det som är bra. Din kropp försöker inte sabotera för dig, cravings och trötthet är istället din kropps sätt att kommunicera grundläggande behov för att du ska må bra och kunna leva så hälsosamt som möjligt.
7. Ägna dig även åt intuitiv rörelse
Intuitivt ätande är en livsstil och inte en diet. Träning kan för vissa ha en stressande och negativ laddning, det handlar kanske om prestationer, regler och stress. Men precis som ett hälsosmat förhållningssätt till mat som går ut på att lyssna på just din kropp finns det även ett liknande sätt att förhålla sig till träning.
Använd alltså samma principer och förhållningssätt som listats ivan kring mat och tillämpa det även på din träning. Strunt i hur många kalorier du bränner och hur du bäst tränar för att gå ner i vikt och fokusera istället på hur du mår under själva träningen. Har du kul? Känner du dig mindre stressad? Får du mer energi? Att träna kan vara fysiskt utmanande men det bör alltid vara kul eller i någon mån njutbart. Lyssna på din kropp för att lista ut vilken träning som passar bäst för dig och vi kan lova att du kommer börja längta till nästa pass eller powerwalk.
8. Se på mat som ett sätt att ta hand om dig själv
Näring ska inte handla om allt elelr. Se inte på mat som en fiende eller ett pris utan som ett sätt att ta hand om dig själv. Ge din kropp den maten den mår bäst av och som ger dig mest energi och gör sig glad. Ibland kan det inneböra en härlig chokladmousse eller ett glas vin, så länge du har en balans. När du lyssnar på vad din kropp vill och gör dig av med restriktioner finns det en stor chans att suget efter glass och pommes minskar. Istället blir du kanske sugen på en härlig grönkålssallad, masserad med olivolja och rostade nötter? Förhoppningsvis blir du sugen på just den typen av varierad kost med färska näringsrika råvaror som fyller dig med energi, nästa dag en gräddig pasta och någon god dessert som du avnjuta. Utan några som helst betänkligheter.
Källa: The Every Girl