Hälsa

Guide: Så synkar du ditt liv med din menscykel – genom kost, träning och energimedvetenhet

Att sprida kunskap om kvinnohälsa och menscykeln är visionen bakom Elin Dahlströms och Olivia Hanssons företag Moon Female Education. Här delar de med sig av hur du använder kost, träning och energimedvetenhet för att stärka din kropp och ditt sinne under menscykelns fyra faser.

Foto: Unsplash & Instagram/@moonfemaleeducation

Elin Dahlström har en bakgrund som holistisk hälsocoach och Olivia Hansson är raw life educator samt jivamuktiyogalärare, och deras vägar korsades på en juicebar inne i Göteborg. Elin och Olivia insåg snabbt sitt gemensamma engagemang för hur vi kvinnor kan leva i samklang med våra menscykler – och för ett drygt år sedan slog de sina påsar ihop i företaget Moon Female Education.

– Kvinnor i dag har dålig koll på sin mens, många förknippar den endast med pms, ägglossning och blödningar. Mensen är något som “händer” snarare än en process vi är synkade med, säger Elin och Olivia när vi får en pratstund över telefon till Göteborg, där tjejerna bor och verkar.

Under en menscykel, som generellt pågår i 28 dagar (allt mellan cirka 21-40 dagar anses normalt), går kroppen igenom fyra biologiska och känslomässiga faser. De fyra faserna överensstämmer med månens faser – och det är samspelet mellan dessa två cykler och hur vi kan påverka dem med bland annat kost och träning, som ligger till grund för kunskapen som Elin och Olivia vill förmedla.

Olivia Hansson och Elin Dahlström driver Moon Female Education

Menscykeln och månen

– Menscykelns relation till månens faser är en uråldrig lära som har försvunnit i vårt moderna samhälle, bland annat i takt med att vi har fått elektricitet och en ständig tillgång till blått ljus från olika skärmar. Förr i världen hade till exempel många kvinnor ägglossning under fullmåne. De dagarna då månen sken som starkast mot jorden sammanföll med kroppens högsta östrogennivåer, säger Olivia och Elin.

Genom att dra nytta av naturens påverkan, till exempel hur kroppen reagerar på månens faser under olika tider i månaden, lär vi enligt Olivia och Elin känna våra kroppar bättre.

– Du kommer börja se perioderna i menscykeln som vanligtvis känns som en börda (till exempel blödningen) som gåvor och superkrafter!

När menscykeln sammanfaller med månens faser kallas det för cykelsynkronisering, men Elin och Olivia poängterar att cyklerna inte måste gå hand i hand (till exempel att din mens kommer när det är nymåne) för att du ska vara ”rätt”. Att förstå hur du kan ta tillvara på energin i de olika faserna är den viktigaste insikten. Och även om Elin och Olivia tror på kopplingen mellan månens energi och menscykeln så är den spirituella inställningen inte ett måste för att du ska kunna ta del av deras holistiska råd kring kost, träning och mental inställning.

– Oavsett om du tar till dig av det spirituella synsättet eller inte, så sker det biologiska och hormonella förändringar under menscykeln som vi kan påverka. Vi har alla så mycket att vinna på att jobba med kroppen istället för att motarbeta eller ignorera den!

Foto: Unsplash

Guide: Så synkar du ditt liv med din menscykel

En medvetenhet om den kvinnliga hormoncykeln kan användas till att kartlägga livet för att schemalägga arbete, hälsa och kreativa projekt på ett så optimalt sätt som möjligt. Här nedanför delar Olivia Hansson och Elin Dahlström med sig av en introduktionsguide till hur du använder kost, träning och energimedvetenhet för att stärka din kropp och ditt sinne under menscykelns fyra faser.

Du kan läsa mer och ta del av fler tips på Instagram @moonfemaleeducation. Där hittar du också information om Moon Female Educations regelbundna retreats, workshops och fullmåneceremonier.

Fas 1: Vinter / Nymånen
Starten för menscykeln, dag 1-6.

Energi: Samma dag som du får din mens börjar din nya cykel på dag ett, precis som månen (som framträder igen efter att ha varit osynlig från jorden). Östrogennivån är som lägst vilket gör det naturligt att du känner dig lägre även humörmässigt och att du inte vill vara ute bland folk. Sätt gränser för din egen skull, du måste inte tacka ja till alla sociala tillställningar. Begränsa ditt umgänge i den mån du kan och vill. Fokusera på att ta hand om dig själv och att sätta din intention för den kommande cykeln. Reflektera över vad som inte fungerade så bra föregående månad och fundera över vad du vill ha mer av i ditt liv just nu. Din mens är ett resultat av månaden som gått. Mycket stress kan till exempel ge kraftigare blödning eller förskjuten mens, på grund av att hormonbalansen har rubbats. Sitt i meditation och skriv därefter ner allt som kommer upp efter att du avslutat stunden i stillhet (så kallad ”journaling”).

Näring: Kroppen behöver mycket grön och järnrik mat som spenat och grönkål. Många får sug efter olika livsmedel i den här fasen, vilket kan vara tecken på en näringsbrist. Chokladsug är ofta brist på magnesium. Gör en hälsosam chokladsmoothie med rå kakao som både är god och tillför viktig näring. Goda matvanor stöttar cykeln så fundera över varför du har en viss craving i stället för att bara ge efter för den. Toppentipset: Fyll på med näring i stället för att plocka bort, det känns mentalt mycket snällare mot kroppen och sinnet än ge dig själv förbud.

Träning: Att röra på sig är viktigt i alla faser, även när kroppen känns seg och du har mensvärk – trots att du inte känner för att kliva upp från soffan. Vad vill din kropp träna just nu? Känn efter om det är ett högintensivt pass eller något lugnare som passar bäst. Oavsett vilket så ökar rörelsen kroppens blodcirkulation och det hjälper till att ta hand om mensvärken.

Foto: Unsplash

Fas 2: Våren / Växande nymåne
Första veckan efter mens, dag 7-13. Våren är veckan när nymånen växer till fullmåne.

Energi: Östrogenet fortsätter att stiga, precis som din energinivå! Några dagar innan ägglossning är östrogenet som högst. I den här fasen har du i regel mer energi, känner dig extrovert och attraktiv. Det är ”Beyoncé”-vecka! Passa på att träffa folk, gå på dejt och brainstorma idéer till nya projekt, eftersom östrogenet även påverkar hjärnan så att du blir mer kreativ.

Näring: Mat som får dig att känna dig lätt och energifylld med mycket fokus på grönsaker och frukt. Satsa på fermenterade grönsaker som gör gott för tarmbakterierna! Nittiofem procent av lyckohormonet serotonin skapas i tarmen så surkål, kimchi och “vårdrycken” kombucha hjälper till att höja vibrationen i kroppen.

Träning: Nu när du känner dig lättare i kroppen är det en perfekt tid att springa intervaller, träna högintensivt, dansa och testa nya träningsformer. Du kan jämföra med känslan under naturens årstider, på våren åker löpskorna ner från hyllan och vi är gärna ute och träffar folk. Som kalvar på grönbete!

Fas 3: Sommar / Fullmåne
Dag 14-21.

Energi: Östrogenet och testosteronet är på topp och du behöver få utlopp för energin det skapar! Fasen är uppdelad i två delar: 1. Peak/ägglossning och 2. Början på en dipp. Många pendlar från att ena dagen känna sig som en superhjälte till att nästa dag vara helt dränerad. Det kan jämföras med sensommaren då det fortfarande blommar ute men hösten börjar göra sig påmind. Om du inte har blivit gravid så ställer kroppen in sig på att den inte blev befruktad och gör sig av med det som skulle ha blivit ett foster. Om vintern handlar om relationen till dig själv, är sommaren tiden för våra relationer till andra. Fysiskt, känslomässigt och sexuellt sett är du på menscykelns topp så passa på att njuta av solskenet som sommaren ger dig hormonellt!

Näring: I den här fasen är det lättare för kroppen att ta upp färskpressade juicer. Kombinera med proteinrik mat, som fisk, quinoa, havre och bovete (som du först blötlägger för att kunna tillgodogöra dig näringen). Gröna blad, grönkål, nötter och mycket raw food ger bra tillskott av fibrer och matar de goda tarmbakterierna.

Träning: Om du har ett träningsprogram på fyra veckor kan du se sommarfasen som en bootcamp-vecka, då kroppen är redo att ta i lite extra (för att sedan behöva lite lugnare tempo). En mans cykel varar i 24 timmar (med testosteronet som högst på morgonen) och varje dag är relativt lik den andra medan en kvinna har i genomsnitt 28 dagar där fysiologiska förändringar sker beroende på var i cykeln hon befinner dig. Det är alltså inte optimalt för dig att ha ett “manligt träningsschema”, som utgår från att du mår ungefär likadant varje dag.

Foto: Unsplash & Instagram/@moonfemaleeducation

Fas 4: Hösten / Avtagande halvmåne
Dag 22-28. 

Energi: Många upplever PMS under den här fasen. Hormonkurvan är som en berg- och dalbana med östrogennivåer som först stiger och sen dippar. Många märker av det här känslomässigt genom att bli osäkra och förvirrade. Om du varje månad känner ångest över till exempel en vänskap eller ditt jobb, vifta inte bara bort det som en “PMS-grej” utan fundera över vad PMS:en försöker säga dig? Mycket av det som hänt känslomässigt och spirituellt tidigare i månaden kommer upp nu och i den här fasen är du så tillräckligt grundad för att kunna ta tag i problemen. Det är en fin vecka för rutiner, organisering och att styra upp i livet.

Näring: Mycket rotfrukter, som du med fördel kan rosta och baka. Grundande mat som stöttar levern och låga östrogennivåer. Rotfrukter är också bra när du är sugen på kolhydratrika men näringsfattiga livsmedel som bröd och pommes frites. B-vitamin och magnesium är vanliga brister hos den som känner ett överdrivet sötsug. Ät mycket sötpotatis, pumpa och rödbetor som du lägger i varma soppor och grytor.

Träning: Under PMS menar många att man ska ta det försiktigt rent fysiskt, men när kroppen bär på frustration och ångest kan det snarare vara bra att utmana den med lite hårdare träningspass, som svettframkallande boxning till exempel. Du vill undvika stagnation i kroppen, så att du inte har extra mycket att bära på inför mensblödningen och den nya cykeln.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!