Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hälsa

Idag uppmärksammas våldet mot kvinnor världen över – så gör du om du vill hjälpa till eller själv är utsatt

Du kanske har sett det i ditt Instagramflöde – kvinnorna som idag klär sig i orange för att uppmärksamma Orange Day. Idag är det nämligen Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor, som uppmärksammar problemet som finns över hela världen.

Foto: Unsplash, Angelica Svanström

Enligt UN Women utsätts så många som en tredjedel av världens alla kvinnor för våld under sin livstid, och i många länder är kvinnor ännu mer utsatta än i andra. Till exempel frias i 37 länder våldtäktsförövare om de är gifta med offret eller gifter sig med offret efteråt, och hela 750 miljoner kvinnor världen över har blivit bortgifta som barn (alltså under 18 år). Dessutom har drygt 120 miljoner flickor upplevt våldtäkt eller annan sexuell tvångshandling, och 200 miljoner kvinnor har på något sätt blivit utsatta för könsstympning.

Våldet mot kvinnor är enligt UN Women både ett folkhälsoproblem och en kränkning av de mänskliga rättigheterna. För att bekämpa detta har bland annat Kvinnokonventionen och FN:s deklaration om avskaffande av våld mot kvinnor tagits fram, men det är alltså fortfarande en lång väg kvar.

Och även om kvinnor i Sverige i många avseenden har en bättre situation än i många andra länder så finns problemet med våld mot kvinnor givetvis även här. Så många som en av tre kvinnor utsätts för våld eller sexuella övergrepp, ofta i en nära relation, och hela 17 (!) kvinnor om året mördas i Sverige, ofta av en närstående.

Vad kan du då göra för att vara med och bekämpa våld mot kvinnor?

  • För att bidra till UN Women Sveriges arbete kan du swisha 125 kr (eller valfri summa) till 123 900 29 32. 
  • Här kan du stöjda Amnesty, som bland annat arbetar för att bekämpa våld mot kvinnor.
  • Här kan du stötta Röda Korsets arbete och här kan du skänka ett nöd-kit, som bland annat innehåller ficklampa och visselpipa, till utsatta kvinnor i Syrien för att de lättare ska kunna röra sig utomhus och kalla på hjälp vid fara och överfall.
  • Kvinna till Kvinna arbetar för att synliggöra kvinnors kamp för fred och mänskliga rättigheter i över 20 länder som är drabbade av krig och konflikt.

Är du utsatt för våld?

  • Om du behöver akut hjälp ska du alltid ringa polisen på 112. Du kan anmäla mindre akuta brott på telefonnummer 114 14. På polisens hemsida kan du också läsa om hur du gör för att anmäla olika brott, som till exempel hedersrelaterade brott, brott i nära relation, misshandel, människohandel och sexualbrott.
  • Kvinnofridslinjen ger stöd till dig som utsatts för våld och hot. Du kan ringa deras nationella stödtelefon på 020-50 50 50 (samtalet är gratis och syns inte på telefonräkningen).
  • Hos ROKS (Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer) hittar du en jour nära dig.
  • Tjejouren.se hittar du alla tjej-, trans- och ungdomsjourer i Sverige.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Det är dags att stå upp och prata. Det är dags att stå upp för ämnet ? Genom att stödja ORANGE DAY kan vi tillsammans göra skillnad och tillsammans blir vi starkare. Klä er i orange precis som vi gör denna dag, stå upp mot våld mot kvinnor och för varandra. Det är precis det jag kallar och det jag har bakom mig som är mitt systerskap ? Idag den 25 november är det Orange Day- FNs internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor. Var tredje kvinna i världen har under sin livstid utsatts för fysisk eller sexuellt våld. Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös-, politisk- och etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats. Sedan 2000 har 299 kvinnor dödats av en närstående man! Detta är skrämmande siffror och detta är Sverige, du eller jag kunde varit en av dom. Det är dags för även Sverige att göra skillnad, straff mot våld måste få konsekvenser. ” För drygt två månaders sedan läste jag om Orange day, då tänkte jag – den dagen ska jag klä mig i orange och stå upp för mig själv.” Men jag valde att tänka större och samlade mitt systerskap, mina vänner och förebilder och tillsammans skapade vi en orange kampanj för att stödja och stötta denna viktiga dag, stå upp mot våld mot kvinnor och bryta tystnadskulturen. Vi säger NEJ mot våld mot kvinnor genom att klä oss i orange. Låt oss tillsammans sprida det oranga budskapet och påminna oss själva och vår omgivning att vi aldrig ska tillåta någon utsätta oss för något form av våld! Tillsammans blir vi starkare och tillsammans bygger vi en värld fri från våld mot kvinnor och flickor – Swisha en gåva till @unwomensweden för ett jämställt samhälle och fritt från våld mot kvinnor. 123 900 29 32 ? #orangeday #orangetheword #stoppamänsvåldmotkvinnor

Ett inlägg delat av Mathilda Lundin (@mathildalundins)

Källor: UN Women Sverige, Matilda Lundin på Instagram

metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!