Hälsa

6 anledningar till att du behöver mindfulness i ditt liv

Psykologen Elaine Weatherley-Jones vet vilka tekniker som bäst hjälper oss att tackla oro, stress och sömnsvårigheter i vardagen. Här går hon igenom sex situationer (och hur vi vanligtvis reagerar på dem) som visar att vi behöver mer mindfulness i våra liv.

Foto: Unsplash

Mindfulness går ut på att kunna hitta ett lugn och att vara närvarande i stunden genom att uppmärksamma och acceptera tankar och känslor som dyker upp i huvudet och kroppen just där och då. Tanken är att vi genom att vara närvarande både ska må bättre, ta smartare beslut och känna oss lugnare i vårt dagliga liv.

1. Du vaknar orolig

Lokalisera var i kroppen du känner dig orolig och vänd din uppmärksamhet dit. Elaine tar oss igenom ett vanligt scenario och hur du kan agera: “Om ditt hjärta slår jättesnabbt, försök inte att lugna hjärtslagen utan fokusera istället på hur det känns. Om du fortfarande ligger i sängen, ställ dig upp och känn in känslan av dina fötter mot golvet. Fortsätt sedan med att försöka lägga märke till allt runt omkring. Hur din kropp rör sig när du förflyttar vikten från den ena foten till den andra. Gå ut i köket med tydliga steg. Håll ett glas under kranen och låt vattnet rinna över. Checka sedan av hur du känner dig nu. Är du fortfarande orolig?”

Läs också: Gabrielle “Spirit Junkie” Bernsteins: Minska stress och oro med 10 minuter på studsmattan >>

2. Du blir sjukt irriterad på bussen

En passerande barnvagn på bussen kör på dig bak i hälen och din automatiska reaktion är att det gör ont och att du blir riktigt arg. Försök i den stunden (hur svårt det än kan vara) att uppmärksamma dina känslor och inte agera på dem. Du kanske tänker att “om jag hade en barnvagn så skulle jag aldrig göra så”. Ha med dig den tanken i huvudet, men gör ett medvetet val att inte säga något snabbt och irriterat. Genom att lugna dig och verkligen äga dina känslor så kommer du inte att kasta ur dig en “idiot”-kommentar. Du äger din egen irritation och om du sen väljer att agera, så kommer det att vara genomtänkt.

3. Du är frustrerad på jobbet

Vilka problem som än dyker upp så kan mindfulness hjälpa dig att stoppa rösten inne i ditt huvud som vill försöka fixa allt. Om du istället riktar din uppmärksamhet mot det som händer inom dig så kommer du att förstå dig själv bättre och du är inte lika benägen att reagera negativt. Fokusera alltså inte på omständigheterna – utan på dina känslor. Det kan ta lång tid innan du lyckas hålla dig mindful trots att någon går dig på nerverna, men övning ger resultat. Låt säga att du precis har blivit arg på en kollega. Gå undan och försök att reda ut dina känslor, på samma sätt som du skulle göra med ett litet upprört barn. Sen kan du göra ett aktivt val över hur du ska agera.

Läs också: Den nya 5-minuters-rutinen kommer att förändra ditt liv >>

4. Du kan inte koncentrera dig

Testa den här tre-stegs-övningen, antingen vid ditt skrivbord eller inne i på toaletten: Blunda (eller håll ett mjukt fokus om du har ögonen öppna).
1. Rikta först uppmärksamheten inåt, gör en snabb check över hur du mår just nu.
2. Notera vilka tankar som flyger runt och gör en mental lista över hur din kropp, ditt huvud och ditt hjärta mår. Gå sen vidare till din andning. Registrera och fokusera på hur din in- och utandning känns.
3. Sista steget är att rikta uppmärksamheten till det som händer på utsidan. Innan du öppnar ögonen, notera alla ljud runt omkring dig.
Du kanske inte känner av effekten direkt men tanken är du ska bli mer medveten, och att du ska kunna stoppa dig själv från att känna dig som en hamster i sitt hjul.

5. Du är överväldigad av livet

Om du verkligen kämpar med något som liknar depression, så behöver du prata med din läkare.

6. Du har svårt att somna

Ligg kvar i sängen och acceptera att du inte kan stoppa dina tankar från att virvla runt, dra din uppmärksamhet till kroppen och utforska hur det känns i kroppen. Elaine rekommenderar att du gör en kroppsscanning (där du mentalt går igenom kroppen, del för del). Sök till exempel efter body scan på Youtube för att hitta passande meditationer.

Läs också: Därför ska du rita din att-göra-lista istället för att skriva den >>

Källa: Byrdie.co.uk

Foto: Unsplash

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!