Kitchari – det nyttiga, billiga och goda receptet som räddar matlådorna
Kitchari är namnet på en traditionell indisk rätt som ofta rekommenderas inom yogakretsar och i det ayurvediska hälsosystemet – och vi förstår verkligen varför. Den mättande och näringsrika grytan är lättlagad, passar utmärkt i lunchlådan och är snäll mot plånboken. Alla rätt alltså!
Kitchari betyder “blandning” och består av en mix av ris, grönsaker och mungbönor eller linser som kokas tillsammans till en mustig gryta. Grytan smaksätts med olika hälsosamma kryddor, till exempel gurkmeja, ingefära och koriander, och funkar alldeles utmärkt som vardagsmiddag eller till att fylla matlådorna med.
Variera genom att testa olika smaksättningar och växla mellan linser och mungbönor, här nedanför hittar du två exempel på recept. Kitchari har ett högt protein- och näringsinnehåll och är samtidigt snäll mot magen, en toppengryta helt enkelt.
Kitchari med linser
4 portioner
Ingredienser:
3 dl linser, röda eller gula
3 dl ris, helst basmati
3 dl hackade grönsaker, tex paprika, morötter, lök, tomat och blomkål
12 dl vatten
2 tsk spiskummin
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen koriander
1 tsk salt
3 msk smör (som du kan steka kryddorna i för att ge mer smak åt rätten)
Gör så här:
Häll ris, linser, hackade grönsaker och vatten i en stor kastrull tillsammans med kryddorna och låt koka tills allt är mjukt, cirka 20 minuter.
Recept: Ayurvedisk vegetarisk kokbok (Cecilia Kjerrulf, 1999)
Kitchari med mungbönor
3 portioner
Ingredienser:
2,5 dl gula skalade mungbönor
1,25 dl brunt basmatiris
1 msk olja
1 tsk kumminfrön, krossade (tex i mortel)
1 tsk senapsfrön
1 tsk ingefära
1/2 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
1 tsk fänkålsfrö
3,5 dl grönsaker, små bitar (tex blomkål och morötter)
12 dl vatten
1 tsk salt
Koriander och chili att toppa med
Gör så här:
Hetta upp oljan i en djup panna och häll i kummin, koriander, fänkål och senapsfrö. Fräs på medelvärme tills kryddorna börjar dofta. Tillsätt ingefära, gurkmeja, ris, mungbönor, grönsakerna och vatten. Koka upp blandningen och sjud under lock på låg värme i cirka 45 minuter eller tills blandningen är tjock och grötliknande, och riset kokat. Smaka av med salt och servera med en näve koriander och lite chili.
Recept: Whole Hearted Eats
KÖPFotograf: Instagram @sophiamacken