För vissa elever är både skolstarten och skolgången i sig förknippad med oro, och då finns det sätt för dig som förälder att stötta. Skolan väcker många olika känslor. Saker som att träffa kompisar och få nya rutiner kan vara roligt och spännande, men också ängsligt och nervöst.
För framför allt yngre barn är separationsångest från föräldrarna en vanlig orsak till oro. Den kan grunda sig i att behöva gå själv till skolan, att vara utan föräldrarna på plats eller ensam hemma efteråt. Olof Johansson, psykolog på Min Doktor, förklarar hur man kan tänka om barnet har separationsångest: – Gör en plan på hur ni kan träna på att vara ensam och klara avsked, och låt barnet vara aktivt och hjälpa till att hitta vägarna framåt. Öva också på att undvika utdragna avsked. De handlar ibland om förälderns behov snarare än barnets behov, så försök för barnets skull att inte stanna kvar i den jobbiga situationen för länge, säger Olof Johansson.
Olof berättar att det är viktigt att alltid utgå från barnet när man tränar på att hantera separationer. Målet är att barnet ska träna sig på att stå ut med något som känns otäckt, och då behövs trygghet, stöd och motivation. En absolut majoritet av barnen kommer över svårigheterna på egen hand med stöd från föräldrar och personal på skolan. Genom att också skapa och hålla sig till rutiner kan både förändringar och vardagen i sig kännas enklare och tryggare.
Viktigt med öppen dialog
Utmaningarna kan se olika ut och är ibland inte helt tydliga för föräldern. Då gäller det att ha en öppen dialog för att kunna stötta på rätt sätt. – Utgå inte helt från vad du själv tror dig veta om ditt barn, försök att nyfiket och öppet fråga och utforska vad som kan känns utmanande. Prata också med personalen på skolan om det behövs, de kan stötta och adressera sådant som känns oroande för barnet. Bra kommunikation mellan vårdnadshavare och personal skapar normalt en tryggare situation för alla, avslutar Olof Johansson.
Tre tips när du stöttar barn med oro
Fira framgångar, stötta vid motgångar.’
Vägen framåt kantas ibland av motgångar, passa därför på att ge mycket beröm och fira när framstegen kommer, och trösta och peppa vid bakslag.
Hjälp barnet att formulera sig.
Ställ frågor, var nyfiken och stötta i formuleringen, men låt också barnet prata för sig och lägg inte in din egen oro. Upplever du att du har svårt att prata med ditt barn kan du testa att prata i andra miljöer än hemmiljön, till exempel när ni är ute och åker bil eller går en promenad.
Var tålmodig!
Prova flera olika sätt, fungerar inte det ena så prova det andra.