Karriär

7 kända kvinnor hyllar Sara Danius – berättar om livet som kvinna i akademin

Att göra karriär kan innebära utmaningar, särskilt om du bryter mot normerna på något sätt. Det är något som sju framgångsrika och välkända akademiker vill förändra – genom att berätta om sina erfarenheter och samtidigt hylla feministikonen Sara Danius.

Att Sara Danius lämnade ett stort avtryck i det svenska medvetandet är ingen underdrift. Vi minns alla den otroliga rosa klänningen hon bar i ett hav av svarta kostymer på prisutdelningen av Nobelpriset och som inte bara var med mode-statement, utan ett tydligt sätt att säga “Jag ger mig inte” efter den turbulenta tiden i Svenska Akademien som slutade med att hon avgick som dess ständiga sekreterare.

I en debattartikel i Expressen beskrev Horace Engdahl henne som den ständiga sekreterare som lyckats sämst med sitt uppdrag sedan 1786 – en konflikt som började med, eller kanske snarare bröt ut, med att hon valde att utreda de anklagelser om sexuella övergrepp i Svenska akademins direkta närhet. Behandlingen av Sara Danius från Horace Engdahl och andra fick kvinnor över hela Sverige att stå upp för Sara Danius under parollen #knytblusförsara.

Hyllas i ny utställning och auktion

Nu, drygt ett och ett halvt år efter hennes tragiska bortgång i cancer, använder svenska kvinnor återigen mode för att hylla Sara Danius minne. I ett samarbete med Sven-Harrys Konstmuseum, Tradera och Sara Danius familj har sju kända kvinnor inom den akademiska världen fotats i plagg som Sara Danius lämnat efter sig. Dessa kommer att ingå i utställningen Modet lever vidare på Sven-Harrys konstmuseum (som dessutom grundades av Sara Danius morbror) mellan 24 februari och 18 april, och auktioneras dessutom ut på Tradera lagom till Internationella Kvinnodagen. Pengarna går oavkortat till Sara Danius minnesfond som stödjer kvinnliga banbrytare inom essäistik, kritik, humanistisk forskning, journalistik och konstnärliga verksamheter och som startades av hennes familj.

I samband med utställningen berättar de sju utvalda kvinnorna om hur de upplever livet i akademin. En av de som medverkar är Ebba Witt-Brattström, som tidigare var gift med ovan nämnda Horace Engdahl – och som i sin berättelse betonar att hans beskrivning av Sara Danius är helt felaktig.

Se alla plaggen och läs akademikernas berättelser nedan!

Fotograf: Angelina Bergenwall. Stylist: Ursula Wångander. Makeup: Regina Törnwall. Hår: Joanna Rask. Retuschörer: The Taletellers Touch

Läs också:

Tack för allt Sara Danius! Vi kommer alltid ta med oss ditt mod och visdom.

Se Sara Danius på catwalken – i egendesignad knytblus!

Här är årets sommarpratare i Sommar i P1 – 11 stycken vi inte tänker missa.

Knytblusen är det mest omtalade plagget just nu – 13 stilsäkra köp i butik!

Nu knyter hela Sverige sina blusar för Sara Danius.

Nina Åkestam Wikner

Nina Åkestam Wikner

Doktor i ekonomi, reklamforskare, skribent och feministisk debattör. Debuterade som författare 2014 med Meningen med hela skiten, följd av Jiroekonomi (2014) och Feministfällan (2018). Medlem av kommissionen för jämställda livsinkomster.

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– Min närmaste arbetsplats var ganska jämställd i antal, även om professorerna så klart var män. Men det var fortfarande tydligt att få förväntade sig att en forskare skulle se ut som jag. Det var en strid ström av mikroaggressioner, i kombination med obefintlig anställningstrygghet. Jag inser nu att jag ofta söker mig konservativa, mansdominerade miljöer – att hela tiden bli påmind om det samhällssystem som jag vill förändra ger ett särskilt bränsle till förändringsviljan.

Samtidigt har jag sällan stött på så starkt systerskap som inom akademin, utan mina kvinnliga kollegor och handledare hade de patriarkala strukturerna nog inte blivit mitt bränsle, utan mitt fall.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– Jag älskar akademin och vill att så många olika sorters människor som möjligt ska våga söka sig dit. Det skulle på allvar kunna förändra världen om fler människor med fler perspektiv ger sig på att samla data, analysera, dra slutsatser, undervisa… Kanske ser någon den här bilden på mig och tänker att kan hon så kan jag?

Nästa bild
Hannah Akuffo

Hannah Akuffo

Professor i parasitologi vid KTH. Tog en doktorsexamen i immunologi vid University of London och arbetade därefter vid Armauer Hansen-institutet i Etiopien. Tidigare rådgivare åt WHO och arbetar för närvarande åt Sida.

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– För det första har jag fått det att fungera genom att arbeta hårt. På de flesta
akademiska arbetsplatser där jag arbetat har min närvaro ifrågasatts och antaganden och rykten om varför jag fick jobbet har flödat. Som svart kvinna är det ibland svårt att veta vad orättvis behandling beror på, om det är för att man är kvinna eller på grund av att jag är svart! Mitt mantra är: ”Hannah behåll ditt fokus! Varför är du här? Vad vill du uppnå genom att vara här?”. Detta får mig att fokusera på att göra mitt yttersta. Jag gör inte detta bara för min egen skull, utan för de underbara kvinnliga studenterna som jag har haft förmånen att handleda och vara mentor till.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– Jag älskar vetenskapen, men det finns många saker inom de vetenskapliga akademierna och institutionerna som behöver förändras. Jag vill att människor som ser utställningen ska imponeras och kanske skapa sig en annan uppfattning om forskare och akademiker, att de inte behöver vara så högdragna. Idén om vetenskap och estetik är en sådan uppfriskande tanke.

Nästa bild
Ebba Witt-Brattström

Ebba Witt-Brattström

Litteraturvetare, författare och feministisk aktivist. Var den första kvinnan att inneha en professur vid Södertörns högskola. Arbetar idag som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet. Talesperson för Stödstrumporna, nätverk för kvinnor i politiken.

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– Kluven. Från dag ett inser du att det bara finns två alternativ: antingen spela pappas snälla flicka vilket begränsar dig som forskare, eller, med risk att misslyckas, manövrera strategiskt och som ”svart häst” kämpa för att utöva ditt yrke på högsta nivån. I Sverige kom jag länge på andra plats till professurer. Så jag sökte mig utomlands och blev professor i Berlin och sen i Helsingfors, vilket gav mig mer rent akademiskt.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– För att motverka att Sara Danius raderas ut alternativt avhånas som ”den sämsta ständiga sekreteraren sedan 1786” i historieskrivningen. Och för att stödja initiativet med en fond för kvinnliga skribenter. Det behövs!

Nästa bild
Danica Kragic Jensfelt

Danica Kragic Jensfelt

Professor i datologi vid KTH och internationellt prisad robotforskare. Utbildad civilingenjör i maskinteknik vid tekniska universitetet i Rijeka. Disputerade i robotik vid KTH 2001.

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– Jag har alltid försökt att se fördelar med att vara kvinna och navigerat utifrån situationer, möjligheter och vad jag ville uppnå. Ibland gick det, ibland fick man hitta en annan väg. Men nu står jag här, är professor och har ett antal fantastiska uppdrag. Det gäller att utmana sig själv, acceptera att man ibland måste göra lite mer än andra och tacka nej till saker man absolut inte vill göra.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– För mig stod Sara för förändring. Och den behövs.

Nästa bild
Agneta Stark

Agneta Stark

Företagsekonom, författare och samhällsdebattör. Disputerade som första kvinna i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Tidigare rektor för Högskolan Dalarna. Var mellan 2012-2013 President för The International Association for Feminist Economics. Talesperson för Stödstrumporna, nätverk för kvinnor i politiken.

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– Från den allra första föreläsningen i juridik år 1966 och genom hela mitt arbetsliv i akademin var jag annorlunda och i liten minoritet. Det har varit tungt och utsatt, men något bättre med tiden. Jag har alltid älskat studenterna och forskningen. Men den svenska universitetsvärlden är inte nytänkande eller generös mot den som vill skapa nytt. Kvinnor har tvingats arbeta hårdare och har fått betydligt mindre stöd i karriären än män med motsvarande meriter. När jag blev rektor för Högskolan Dalarna 2004 fanns det fler rektorer för högskolor och universitet som hette Leif än det fanns kvinnor. Så är det lyckligtvis inte längre.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– Jag lärde känna Sara i början av 1990-talet. Över middagsbord under många år gnistrade samtalen om litteratur, om samtiden, samhället, om mat, om tyger och sömmar, om barnböcker och om vad man lär av att vara storasyster. Sara både skrev och läste vad andra skrivit generöst, skarpt och ofta roligt. Det är viktigt för mig att stödja hennes stipendiefond. Hon hade gillat det.

Nästa bild
Manush Mirzakhanian

Manush Mirzakhanian

Lektor i mode vid Beckmans Designhögskola. Arbetar gränsöverskridande mellan modedesign, konst, Illustration och formgivning. Efter att ha drivit det egna märket, Manush, har hon under många år utvecklat modeutbildningar på olika nivåer i Stockholm.

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– Mode- och textilvärlden har traditionellt sett varit kvinnodominerad och är fortfarande det i den akademiska världen (beroende på instans). Jag upplever inte att min ställning i den akademiska värld som jag har rört mig i har påverkats av att jag är kvinna. Som person tänker jag sällan på om andra behandlar mig annorlunda på grund av mitt kön eller härkomst. På senare år har jag däremot märkt av en strävan i mitt yrkesområde att jämna ut balansen mellan kvinnor och män.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– Jag vill vara med och lyfta det viktiga arbete som Sara Danius gjorde och hennes starka röst mot de patriarkala strukturer som finns i vårt samhälle. Förutom det goda syftet med kampanjen, känner jag en samhörighet med Sara Danius då jag alltid haft den ena foten i modevärlden och den andra i den akademiska. Hon arbetade också i nära samarbete med Beckmans under 2018.

Nästa bild
Hanna Wittrock

Hanna Wittrock

Lektor i textilt management och modevetenskap och programansvarig för masterprogrammet Fashion Marketing and Management vid Textilhögskolan i Borås. Hennes övergripande forskningsintresse inkluderar även teater, performance och kulturpolitik. Hennes senaste forskningsprojekt, ”Shopping och sociala relationer på Facebook”, finansierat av Handelsrådet, handlar om kollaborativ konsumtion på Facebook

Vad är din upplevelse av att vara kvinna i den akademiska världen?

– Som kvinna i universitetsvärlden har jag självklart kommit i kontakt med gränslösa och makthungriga män – och kvinnor. Jag vet dock inte om det är svårare att vara kvinna i universitetsvärlden jämfört med andra yrkesområden.

Jag har haft ganska svårt att ta hela det akademiska, prestigefyllda finliret på allvar. Ett tillfälle då jag själv fångades av storheten i den akademiska världen var när jag var på Nobelfesten 2018. Liksom andra slogs jag av Sara Danius. Och klänningen. Klänningen var en gäst i egen person på den tillställningen. Jag slogs av värdigheten och strålglansen hos Danius. Att våga ta plats. Sara Danius inspirerar kvinnor som mig att våga göra detta på sina egna villkor. Detta är var vad klänningen och dess bärare sa mig den kvällen.

Varför ville du vara en del av detta initiativ?

– Därför att det är ett exempel på en cirkulär praktik, i annan form, som trots allt är steg i rätt riktning mot en hållbar konsumtion. Därför att jag ibland tappar tron på mode och endast ser det som ett massproducerande monster av överflöd. Då är det lätt att fastna i föreställningar om modets död. Men mode rymmer något mer. Magi, skimmer, konstfärdighet, hantverk, kreativitet och mod. Jag tycker Sara Danius fångade detta och därför tror jag att modet, i ordets dubbla mening, lever vidare.

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!