Känner du att du inte blir hörd på jobbet? Blir du inte tilldelad lika viktiga arbetsuppgifter bara för att du är ung, eller blir du utesluten ur gruppen? Då kan du bli utsatt för härskartekniker! Genom att förstå vilka härskartekniker du kan utsättas för på just din arbetsplats blir de lättare att hantera. Nedan har vi listat nio vanliga härskartekniker som du bör se upp för på jobbet.
Foto: Unsplash
Begreppet “härskarteknik” myntades redan på 1940-talet men det var först i slutet av 70-talet som begreppet blev uppmärksammat. Det var nämligen då forskning kring härskartekniker på jobbet började genomföras, vilket man menade var ett exempel på patriarkala strukturer.
Idag är det många som utsätts för diverse härskartekniker på jobbet och det är lika många män som kvinnor som använder sig av tekniken. Genom att förstå vilka härskartekniker det finns och hur de fungerar blir de lättare att hantera och du blir mer medveten om när du blir utsatt. Nedan har vi listat nio vanliga härskartekniker som du bör se upp för på jobbet.
1. Projiceringsmetoden
En metod som innebär att du framför kritik, men plötsligt vänds den tillbaka till dig själv och du får själv skulden för det du har klagat på.
2. Hierarkimetoden
Metoden innebär att man använder sin position för att trycka ner någon annan. Det kan exempelvis vara en chef som utnyttjar sin position för att fatta beslut utan att låta andra vara delaktiga. Men det kan också vara någon som utnyttjar sin låga status för att inte behöva göra något.
3. Tidsmetoden
Tidsmetoden som härskarteknik används för att säga att någon är för ung eller för gammal eller helt enkelt är för oerfaren för att utföra en uppgift.
4. Komplimangmetoden
Metoden tillämpas genom att någon ger dig komplimanger men ber dig i nästa stund att göra något som du inte vill. “Du är så duktig, kan inte du göra det här” är ett typiskt exempel på komplimangmetoden.
5. Stereotypmetoden
Härskartekniken innebär att du inte ses som en person, utan du reduceras till en stereotyp. Personen som använder metoden använder därefter de fördomar som finns att tillgå för de olika stereotyperna.
6. Martyrmetoden
Metoden går ut på att någon försöker dra i trådar som skapar medlidande eller skuldkänslor. Personen i fråga vänder gärna även konstruktiv kritik till att alla är emot honom eller henne.
7. Osynliggörande
Du presenterar en idé men får ingen respons. Den härskande kollegan gör andra saker och ser ointresserad ut, men efter en tid kommer han eller hon med exakt samma idé och får dessutom hyllningar av gruppen.
8. Självförvållande härskarteknik
Denna form av härskarteknik utövar du mot dig själv. Du avslutar meningar med att säga “eller vad vet jag” eller genom att på annat sätt förminska dig själv.
9. Uteslutningsmetoden
Metoden innebär att du inte känner dig som en i gänget och du blir inte insläppt i gruppen. Du kan exempelvis känna att stämningen i rummet förändras när du börjar prata eller att du inte blir medbjuden på saker.
Läs också: 7 starka tecken på att du är en framgångsrik person.
Källa: Må Bra