Mamma

Så gör du när ditt barn blivit förgiftat

Förra året fick Giftinformationscentralen strax över 7 000 frågor om tillbud med läkemedel och nästan 12 000 frågor om tillbud med kemikalier och kemiska produkter hos barn under 10 år. Som förälder finns några viktiga saker att tänka på i förebyggande syfte. Giftinformationscentralen ger sina bästa tips.

Ett grundläggande tips när det gäller alla typer av läkemedel och kemikalier när småbarn finns i hemmet är att förvara dem utom räckhåll för nyfikna händer.

– Många förgiftningar i hemmet skulle kunna förebyggas bara genom att förvara läkemedel i ett låst medicinskåp och hushållskemikalier gärna inlåsta och utom räckhåll för familjens minsta medlemmar, säger Peter Hultén, Giftinformationscentralen.

Tre råd för att undvika förgiftningar

– Se till att inte ha stor mängd läkemedel lättillgängligt hemma för att minska risken för olyckstillbud eller impulshandling (gäller även receptfria läkemedel som paracetamol och ibuprofen),

– Förvara hushållskemikalier oåtkomligt för barn, helst inlåsta. Vissa kemikalier är så farliga att barnfamiljer helst bör undvika att ha dem hemma, till exempel propplösare, ugnsrengöring och 24-procentig ättika.

– Undvik att hälla upp och förvara kemikalier i petflaskor eller glas som inte är tydligt uppmärkta (för att minska risken att det förväxlas med dryck).

Om du misstänker att ditt barn har fått i sig något olämpligt går det alltid bra att ringa 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen för rådgivning. När det gäller läkemedel är det viktigt att inte invänta symtom.

– En vanlig missuppfattning är att det skulle vara bra att framkalla kräkning vid förgiftning. Ibland kan det snarare förvärra situationen. Därför är det viktigt att alltid kontakta oss på Giftinformationscentralen innan du framkallar en kräkning, säger Peter Hultén.

Fem tips om du misstänker förgiftning:

– Kontakta alltid Giftinformationscentralen innan du framkallar kräkning. Det är sällan nödvändigt vid förgiftningar och det kan till och med förvärra situationen i vissa fall.

– Vid förtäring, skölj ur munnen och ge lite dryck, men bara om personen är vid fullt medvetande. Det finns ingen fördel med att dricka mjölk jämfört med vatten.

– Medicinskt kol är bra att ha hemma men kontakta Giftinformationscentralen innan du ger det (kol är inte lämpligt vid alla förgiftningar).

– Ögonstänk av frätande ämnen (till exempel propplösare, ättika) innebär risk för allvarlig skada. Skölj omedelbart med rinnande vatten under minst 15 minuter. Ring därefter Giftinformationscentralen.Har du fått kemikalier på huden spola med rinnande vatten. Tvätta sedan med tvål och vatten. Kontakta Giftinformationscentralen.

Kontaktuppgifter för allmänheten

När det är akut: ring 112 och be att bli kopplad till Giftinformationscentralen.

I mindre akuta fall kan du ringa 010-456 6700.

Fördjupande fakta 

De fem farligaste kemikalierna i hemmet
:

– Propplösare
– 24-procentig ättika
– Ugnsrengöring
– Knappcellsbatteri
– Tändvätska

Nästa bild

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!