Artikeln innehåller annonslänkar
Mamma

Kostnadsfri barnbok hjälper föräldrar att upptäcka synfel hos barn

I snart ett år har Synoptik delat ut boken ”När fantasin försvann”. Boken är ett resultat av ett flerårigt forskningsprojekt som initierades av Synoptikfonden och ska hjälpa föräldrar att upptäcka synfel hos sina barn. När skolorna nu börjar igen har över 20 000 böcker delats ut och kampen för att upptäcka synfel hos barn i tid fortsätter. 

Foto: Synoptik/Unsplash

Över 120 000 barn i Sverige börjar nu förskoleklass och det viktigaste av allt är då att barnen får den bästa möjliga starten på skolgången. Att inte se ordentligt kan få stora konsekvenser långt upp i studieåren. Tyvärr känner inte de flesta föräldrar till de vanligaste tecknen som barn visar när de har någon form av synfel. 

– Det är inte helt lätt att upptäcka synfel hos barn. De är många gånger väldigt duktiga på att anpassa sig till sin förmåga och de vet inte om de ser bra eller dåligt. Därför är det viktigt att föräldrar och personal som arbetar med barn känner till tecken på synnedsättning. Om vi kan öka kännedomen om de vanligaste tecknen har vi kommit väldigt långt. Det kommer att innebära att fler barn kan se bättre och blir av med sina synproblem, vilket i sin tur kommer att leda till minskade problem med att exempelvis lära sig läsa och skriva, säger Rebecka Rane, legitimerad optiker på Synoptik.

Intresset för boken har varit väldigt stort, vilket inte minst märks av i Synoptiks butiker.

– Vi är väldigt glada över att intresset för boken varit så stort. Många föräldrar har kommit in till våra butiker bara för bokens skull och vi har fått många bevis för att den har hjälpt barn. Vår kamp fortsätter för att barnen ska få bästa möjliga skolstart med bra syn för lärande och lek, säger Lottie Funck Ekelund, marknadsdirektör på Synoptik.

Övningar med 3D-glasögon och trollstav

För att föräldrar ska kunna upptäcka tecken på synfel hos sina barn, har Synoptik tagit fram en barnbok; ”När fantasin försvann”, som finns att hämta utan kostnad i samtliga Synoptikbutiker. Boken innehåller övningar där barnen får använda 3D-glasögon och trollstav för att lösa uppgifter och ger samtidigt en indikation på eventuella synproblem. Dessutom lyfter boken nio tecken som kan varsla om någon form av synnedsättning och som föräldrar bör vara uppmärksamma på i barnets vardag.

– Oupptäckt synnedsättning kan begränsa barnets utveckling i skolan så väl som socialt. Därför är det mycket viktigt att identifiera synproblem så tidigt som möjligt. Det finns även studier som visar att barn som får hjälp tidigt kan få tillbaka en fullgod syn när ögat fortsätter att utvecklas om rätt synhjälpmedel sätts in i tid, säger Rebecka Rane.

Boken ersätter inte en undersökning hos optiker eller ögonläkare. Den ska användas som ett roligt och underhållande verktyg för att se om barnet visar tecken på synproblem. Vid indikation på detta bör BVC eller skolhälsovården kontaktas för barn under 8 år. För barn över 8 år ska en optiker kontaktas som kan utföra synundersökning för att klargöra om barnet behöver undersökas ytterligare.

Boken är kostnadsfri och finns tillgänglig i alla Synoptiks 146 butiker.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!