Asiatiska köttbullar med mangosalsa
Antal personer: 4
Tillagningstid: ca 40 min
Det här behöver du
400-500 g överblivna köttbullar (tillagade)
2 vitlöksklyftor
300 g basmatiris
6 dl vatten
1 mango
1 röd paprika
20 g koriander
1 rödlök
3 lime
2 msk sweet chilisås
4 msk sojasås
2 msk fisksås
4 msk socker
Så gör du
Steg 1: Hacka vitlöken fint. Smält en klick smör med en skvätt olivolja på medelhög värme i en kastrull och stek vitlöken i 1-2 minuter. Tillsätt vattnet och låt koka upp.
Steg 2: Häll i ris och salt i kastrullen och täck med lock. Sänk värmen till mellanlåg och låt puttra i 10 min. Ta kastrullen från värmen och låt stå under lock tills vattnet absorberats.
Steg 3: Finhacka rödlök, mango, koriander och paprika. Skär en lime i klyftor, pressa över saften och smaka av med socker och salt.
Steg 4: Dela resterande lime på mitten och pressa ur saften tills du har 3 msk limejuice. Häll i juicen i en skål tillsammans med sweet chilisås, sojasås, fisksås och socker. Värm upp en stekpanna på medelhög värme, tillsätt såsen och låt den tjockna i 2-3 min.
Steg 5: Lägg i köttbullarna i pannan och låt såsen täcka dem. Tillaga i 2-3 min eller tills köttbullarna är varma. Servera ris och köttbullar med mangosalsa på toppen samt limeklyftor vid sidan av.
KÖP