De 19 januari är det den internationella popcorndagen. Nedan delar Estrella ett antal spännande fakta som vi inte visste om vårt favoritsnacks!
Sveriges första färdigpoppade popcorn
Vad hände för 67 år sedan? Sputnik lämnade atmosfären. T-Centralen i Stockholm invigdes. Det sjunde inseglet hade premiär. Och Sverige fick sina första färdigpoppade popcorn. Året var 1957 och Estrella, som då låg i Alingsås, påbörjade produktionen av popcorn och potatischips.
Popcorn i rymden
Popcorn har ätits i rymden av bland annat astronauten Clayton C. Anderson. När han öppnade en påse karamellpopcorn i fartyget så spreds krossade popcornsmulor överallt. Trots kaoset och jagandet efter smulor så lyckades han till slut lösa problemet genom att försegla påsen och använda ett luftfilter för att fånga upp popcornböset.
Gråt inte över spillda popcorn
Kopiösa mängder popcorn har dumpats i havet. Varför? Jo, för när Kustbevakningen övat inför potentiella oljeutsläpp är det poppade popcorn som har används för att simulera olja i havet. Spillda popcorn beter sig ungefär på samma sätt som spilld olja. Så bli inte förvånad om du hittar lite popcorn vid strandbrynet.
Popcorn är inte lika som bär
Olika typer av majskorn som används till olika sorters popcorn. Till Estrellas färdigpoppade popcorn används en speciell sort som ger extra stora, extra goda och extra fluffiga popcorn. Riktiga biopopcorn liksom!
40 ton popcorn!
Alla älskar väl popcorn? Estrellafabriken i Göteborg producerar 40 TON(!) färdigpoppade popcorn varje månad till Svenska popcornälskare. Det är jättemycket, för att vara exakt.
Recept på smaksatta popcorn
Känns det tråkigt med ”bara popcorn” så kan man faktiskt krydda dem själv också! Här kommer tips på egen popcornkrydda:
Popcorn med Vitlök, Chili & Lime
Blanda 2 teskedar chilipulver, 1/2 tsk vitlökspulver, 1/4 tesked salt och 1/4 tesked paprika. Spraya popcorn med lite olja. Tillsätt kryddblandningen och zest från en lime. Skaka runt för att få jämn smak över popcornen.
Varma Tryffelpopcorn
Poppa mikropopcorn. Medan popcorn fortfarande är varmt i påsan droppar du i lite tryffelolja och skakar popcornpåsen ordentligt.
Varma Pizza Popcorn
Blanda 1 msk parmesanost, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk oregano och 1 tesked paprika. Poppa popcorn och spraya dem med lite olja. Tillsätt kryddblandningen och skaka runt.