Nöje

6 saker folk säger för att “slippa” följa Corona-rekommendationerna

Oavsett om du har gjort stora förändringar i ditt liv sedan pandemin gjorde sitt intåg i våras, eller inte har förändrat ditt beteende särskilt mycket, så har du garanterat hört några av de här förklaringarna till varför någon inte följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer – eller kanske använt dem själv?

Foto: Unsplash

Sedan i mars i år har Sveriges befolkning i princip två läger: de som ser till att följa rekommendationer till punkt och pricka, i många fall med ensamhet och andra konsekvenser som följd, och de som i princip fortsätter att leva sitt liv som vanligt, med dagliga resor till arbetet, gymbesök och en och annan fest på helgerna. Oavsett vilken grupp du tillhör så har du antagligen hört de flesta av de här “ursäkterna” för att inte följa rekommendationerna.

 1. “Jag har antikroppar så jag kan göra vad jag vill”

Det här fantastiska citatet har vi hört till och från, inte minst efter den berömda vloggen när en rad kända influencers valde att festa loss i Båstad i somras utan att ta hänsyn till uppmaningar som att hålla avstånd till varandra.


– Det är djupt olämpligt om människor hamnar väldigt nära varandra. Det handlar också om vilka signaler man skickar till omvärlden, sade justitie- och migrationsminister Morgan Johansson då.

Ända sedan starten har det varit oklart hur länge antikroppar innebär immunitet mot viruset, och den senaste tiden har det kommit flera rapporter om personer som har smittats av Covid-19 för andra gången.

– Det är viktigt att komma ihåg att kurvorna är beroende av att alla följer råden, sa Anders Tegnell till SVT redan i april.

2. “Jag är inte rädd för corona”

Vad skönt för dig – att du vet exakt hur din kropp kommer att reagera på just det här coronaviruset. Och om du skulle ha otur och hamna i respirator så är du inte orolig för det heller, vad skönt. Personer som säger det här har dock missat en väldigt viktg detalj: det är inte bara för din egen skull som du följer restriktioner som att hålla avstånd, undvika kollektivtrafik och helst inte umgås med folk från andra hushåll – det är för riskgrupperna som sjuka och äldre. Men vad skönt att DU inte är rädd.

3. “Är det inte lite överdrivet, det här med corona?”

Man kan tycka att det är att ta i lite väl mycket när man stänger ner hela samhällen och begränsar fria medborgare i demokratier. Man kan också tycka att det är lite onödigt när människor dör som flugor i en pandemi som i skrivande stund har skördat 1 346 523 liv världen över, bara för att folk vill festa, kramas och resa.

– Vi överreagerar, för om det verkar som att man överreagerar så gör man antagligen rätt sak, sade den numera världskända Anthony Fauci redan i mars.

Även William Spetz förklarar det bra på sitt Instagramkonto:

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av William Spetz (@williamspetz)

Läs också: Kim Kardashian kritiseras efter påkostade lyxresan – påstod att var”som vanligt”

4. “Jag skulle kunna jobba hemifrån men jobbar bättre från kontoret”

Det finns de som inte kan jobba hemifrån på grund av deras arbetes natur. Och så finns det de som skulle kunna göra det, men som inte vill. För att de “sitter så illa hemma” eller “inte vill ha en massa jobbgrejer hemma”. Ja, det finns en massa ursäkter att ta till – och en del av dem är säkert legitima om man har hälsoproblem och måste ha ergonomiskt bra utrustning.

Men visste du att du för dig som är anställd så har din arbetsgivare ansvar för din arbetsmiljö, även om den just nu är i ditt hem? Här kan du läsa mer om dina rättigheter och börja ställa krav, om du faktiskt skulle kunna jobba hemifrån med rätt utrustning.

Läs också: Jobba hemifrån – 8 tips för dig som jobbar eller pluggar hemma

5. “Man kan ju inte sluta leva”

Självklart kan man inte det. Men det är skillnad på att helt ställa in sitt liv, bara sitta hemma under en filt och vara livrädd – och att göra en del förändringar i din livsstil som att träna utomhus eller hemma istället för att gymma, eller att skippa den där “lilla coronasäkrade” festen. För även om du är ung och frisk och kanske skulle klara en infektion av Covid-19 så kan en livsstil där du inte följer rekommendationerna leda till att andra som är mindre motståndskraftiga just precis slutar leva. Men du var ju i alla fall inte rädd, eller hur var det?

6. “Restaurangen/evenemanget/gymmet följer faktiskt rekommendationerna”

Nu när det kommit nya lokala, skärpta allmänna råd i många svenska regioner håller fortfarande många shoppingcenter, gym och restauranger öppet. Då innebär det väl att det fortfarande är fritt fram att besöka dem?

Nja, det är ju skönt om man kan välja och vraka och fokusera på att det är avstånd mellan borden på restaurangen men ignorera instruktionerna om att man inte ska mötas från flera olika hushåll på dem. Eller att fortsätta gå till gymmet när du inte har ett rehabiliteringsbehov utan snarare att du vill hålla dig i form, trots att de allmänna råden för flera regioner i Sverige just nu lyder: “Avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Nödvändiga besök i exempelvis livsmedelsbutiker och apotek kan göras.”

Men det är ju bara ett råd, eller? Inte riktigt, så här skriver Folkhälsomyndigheten:

“Ett allmänt råd är inte bindande, utan en slags rekommendation för hur du kan göra för att uppfylla det som står i en lag, förordning eller föreskrift. Du måste inte göra exakt som det allmänna rådet säger. Men väljer du att göra på ett annat sätt, måste du visa att du uppfyller det som står i den bindande regeln. Vi på Folkhälsomyndigheten har till exempel tagit fram allmänna råd om covid-19 men även om bassängbad och buller inomhus.”

Här hos Folkhälsomyndigheten hittar du de senaste lokala allmänna råden för din region.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!