Sommartårta
Du behöver:
Vaniljbotten
250 g normalsaltat smör
3 ½ dl strösocker
1 1/3 dl vit sirap
5 rumstempererade ägg
3 1/4 dl mjölk
8 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk äkta vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk havssalt
Vanilj-& Marängkräm
300 g osaltat, rumstempererat smör
2 tsk äkta vaniljsocker
3 äggvitor
½ citron (saften)
2 ½ dl strösocker
Rosa pastafärg
Blommor, bär och maränger för dekoration.
Gör så här:
Gör bottnarna
Rör ihop smör, strösocker och sirap tills det blir fluffigt.
Tillsätt ägg och mjölk under omrörning tills smeten går ihop.
Sikta alla torra ingredienser och vänd försiktigt ned i smeten.
Smörj en form, ca 15–20 cm i diameter. Häll i smeten och grädda mitt i ugnen
på 175 grader i 45–60 min. Låt svalna och gör under tiden vanilj- och marängkräm.
Gör vanilj- och marängkrämen
Vispa smör med vaniljsocker med elvisp tills det blir fluffigt.
Häll äggvita och citronsaft i en rostfri bunke. Ställ bunken över vattenbad och vispa
till ett tjockt skum.
Tillsätt strösocker lite i taget under vispning tills marängsmeten är fast och blank.
Lyft bort bunken från vattenbadet när marängsmeten nått 30 grader. Fortsätt vispa tills smeten kallnat. Klicka i det uppvispade smöret i marängsmeten under vispning tills krämen är luftig. Tillsätt några droppar röd karamellfärg i 2/3 av smeten och låt 1/3 vara vit till yttersta lagret av tårtan.
Dela kakan i 3 st tårtbottnar. Lägg en tårtbotten på en tårtbricka. Stryk ut ett lager vanilj- och marängkräm ovanpå, lägg sedan på nästa tårtbotten och upprepa proceduren.
Avsluta med att lägga på sista tårtbotten som ett lock på tårtan. Spackla tårtan med vanilj- och marängkrämen och dekorera med bär, blommor och maränger.
Recept: Cervera
KÖP
Foto: Cervera