Våffeldagen är en av våra mest älskade traditioner. Men visste du att firandet i själva verket kommer sig av en felsägning?
Den 25 mars firar vi våffeldagen, en dag då vi passar på att avnjuta en god våffla eller två. Dagen sammanfaller med den kyrkliga högtiden Marie bebådelsedag, vilket inte är en slump – faktum är att “Våffeldagen” är en felsägning av “Vårfrudagen”, som är en annan benämning på Marie bebådelsedag.
Markerade övergången mellan vinter och vår
Marie bebådelsedag, som i kristna länder har firats åtminstone sedan 600-talet, var dagen då ärkeängeln Gabriel berättade för jungfru Maria att hon skulle föda Guds son nio månader senare. Detta är anledningen till att dagen kallas för för Marie bebådelsedag i den kyrkliga kalendern.
För det svenska bondesamhället markerade Vårfrudagen övergången mellan vinter och vår och inledde början på vårbruket. Detta var en bra period för att laga våfflor, då tillgången till ägg och mjölk förr i tiden var större efter vintern – säkerligen en bidragande faktor till att Våffeldagen blev så populär.
Källor: Leva & Bo, Nordiska muséet