Artikeln innehåller annonslänkar
Nöje

Forskning: Att prata med främlingar gör dig lyckligare – här är bästa tipset för hur du startar du en konversation

Ibland kan det kännas jobbigt att starta ett samtal och ofta är man rädd för att en pinsam tystnad ska uppstå. Radiojournalisten Celeste Headlee som också är författaren till boken “We Need to Talk: How to Have Conversations That Matter” menar att det varken behöver vara jobbigt eller svårt att påbörja en konversation.

Foto: REX

Vi har tidigare skrivit om hur du undviker pinsam tystnad när du hamnar bredvid en främling på en middagsbjudning och hur jobbigt det än kan kännas att prata med någon du inte känner, har det visat sig ha positiva effekter. För flera år sedan bad forskare personer att starta konversationer med främlingar i kollektivtrafiken och i vänthallar. De som medverkade var inte positivt inställda till försöket och menade att de skulle vara mer produktiva om de fick stirra ner i sina mobiler. Resultatet hade motsatt effekt – det visade sig att de personer som medverkade kände sig gladare och såg ingen skillnad i produktivitet jämfört med de som höll sig tysta.

Forskning visar alltså att det gör oss gladare att prata med främlingar men du kanske direkt ställer dig frågan: “hur gör man utan att det ska kännas stelt eller att personen tror att jag är galen?”. Enligt radiojournalisten Celeste Headlee är det enkelt– ställ frågor som den andra personen redan kan svaret på. Helst ska frågan gälla ett ämne som personen gillar. Så om du ser någon bära på en kaffekopp – fråga om kaffe! Om du ser någon med en fotbollströja med ett specifikt lag på – fråga om laget!

En Harward-studie från 2012 visade att prata om sig själv ökade aktiveringen i hjärnregioner som styr belöningssystemet och hjärnans nöjescentrum, det vill säga att prata om sig själv ger en likvärdig njutning som vi får av träning, sex och mat. Så – fråga om saker som tillåter personen att berätta om sin passion, arbete eller familj.

Celeste Headlee berättar specifikt om ett möte med en atomforskare som kom fram till henne och berättade att han inte visste hur han skulle starta en konversation.

“Jaha”, svarade hon, “Var bor du någonstans?”

” I Kyoto”, svarade mannen.

“Jag har aldrig varit där. Är det lika trångt som i Tokyo?”

” Nej nej, det är vackert där. Det är vissa områden som är trånga med många lägenheter, men det finns också många villor, parker och tempel”.

” Så, du har en trädgård där du bor?”.

Efter fem minuter avbröt radiojournalisten samtalet och sa: “Så här startar du en konversation. Du ställer frågor som den andra personen lätt kan svara på”.

Du kan hålla upp ett samtal under en längre tid genom att bara använda frågor. Det kan bli en härlig konversation där du lär dig mycket om olika saker. Kanske får du lära dig mer om bilar (som är den andra personens intresse) eller så kommer du att lära någon vad höstens trender är och hur man bäst klär sig en kylig dag! Att prata med främlingar behöver inte vara något läskigt eller svårt – det har visat sig vara bra för din mentala hälsa. Nästa gång du väntar på bussen eller står i kön i matbutiken – testa!

Vill du ha 43 tips på samtalsämnen för att undvika pinsam tystnad kan du läsa om det här.

 

Källa: Elle.com, Scientific American

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!