Saffransmazariner
Du behöver:
Mördeg
100 gr smör
1 dl florsocker
1 stor äggula
125 gr vetemjöl (ca 2,8 dl)
Gör så här:
1. Rör smör och socker vitt och pösigt med elvisp eller motsvarande.
2. Rör ner äggulan och sist mjölet.
3. Lår degen stå kallt och vila i ca 20 minuter.
4. Smöra varje form och lägg en klick deg och tryck ut med fingrarna längs med formen.
Mandelsmet:
120 gr sötmandel (ca 2 dl)
120 gr florsocker (ca 2dl)
2 stora ägg
85 gr smör
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skålla och skala mandeln. Mal i mandelkvarn eller med mixer.
3. Blanda smör och socker smidigt.
4. Tillsätt mandel och ägg.
5. Lägg en klick smet i de mördegsklädda formarna. Fyll till två tredjedelar.
6. Grädda ca 25-30 minuter. Testa med en sticka så att fyllningen är fast och ej rinnig.
Glasyr:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Någon droppe citronsaft (kan uteslutas)
Gör så här:
Blanda samman allt i en skål och bred genast ut glasyren på toppen av mazarinerna när de svalnat.