Lev billigt i januari – 7 enkla tips
Januari kallas ibland för fattigmånaden och visst kan det kännas lite extra svårt att få pengarna att räcka just denna månad. Här är sju enkla tips som gör månaden lite lättare.
När jul och nyår är över börjar fattigmånaden januari – men det finns saker du kan göra för att göra livet drägligt även denna månad. Prova våra tips som vår slantarna att räcka längre.
1. Var öppen med din ekonomiska situation
De flesta har ont om pengar i januari så det finns ingen anledning att låtsas som att du tycker att den där dyra restaurangmiddagen är en bra idé. Föreslå istället att kompisgänget ses och har knytkalas hos varandra, går promenader och andra aktiviteter som är billiga eller gratis.
2. Träna gratis
Gymkort kan vara dyra. Hitta istället ett gym som har en gratis prova på-period i januari, eller träna utomhus. Om du bestämmer dig för att börja springa kan du prova en gratis app för att hålla koll på dina resultat. Det finns även en uppsjö av träningsvideor på Youtube som du kan prova.
3. Byt streamingtjänst
Se om du kan hitta en streamingtjänst som har prova på-erbjudande i en månad. Ett annat hett tips är att många bibliotek lånar ut filmer gratis, så se vad ditt lokala bibliotek erbjuder.
4. Gör kaffet hemma
Om det är någon månad som du gör bäst i att skippa takeaway-kaffet så är det januari. Motivera dig själv genom att tänka på hur mycket pengar du sparar – en kaffe för 20-50 kronor några gånger i veckan blir dyrt i längden. Glöm inte heller vattenflaskan när du ska ut. De där extra 20 kronorna kan du lägga på något betydligt mer användbart.
5. Matlåda
Att alltid ha med sig matlåda till jobbet kan spara otroligt mycket pengar. Gör storkok under helgen och försök att använda saker som är i säsong. I januari innebär detta till exempel: brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot lök, morötter, palsternacka, potatis, rotselleri, rödbetor, rödkål och vitkål.
Nu är det ju dessutom extra många som handlar mat på nätet – ta chansen och gör en beställning i lugn och ro hemifrån på till exempel Mathem.se (200 kr Rabatt på första köpet över 800 kr med koden NY200KR), få färdiga matkassar med allt du behöver från Hello Fresh och Linas Matkasse eller fyll på skafferiet med fynd från Matsmart (Just nu 15% Rabatt för nya kunder vid köp över 299 kr).
Läs även: 3 snabba och nyttiga (och billiga!) vardagsrecept med bönor.
6. Sälj dina gamla prylar
Rensa garderoben, vinden och källaren och sälj det du inte behöver på till exempel Blocket eller Tradera. Förutom att du kommer ha mer pengar i slutet av månaden så är det alltid skönt med en rejäl utrensning.
Läs även: Här är fem saker du skall sälja istället för att slänga enligt Blocket.
7. Skippa bilen
Se om du kan spara pengar på transport. Kan du cykla eller gå, samåka eller ta bussen? Låt bilen stå så mycket som möjligt. Vem vet, kanske får du bättre kondition på köpet!
8. Utnyttja studentrabatter
Oavsett om du är ute efter kläder, livsmedel, apoteksvaror eller streamingtjänster så finns det mängder med rabatter för dig som studerar. Kolla in Studentkortet innan du köper något till fullpris.
Källor: Spara en krona, Expressen, Naturskyddsföreningen