Här bjuder vi på det bästa receptet på saftiga lussebullar – som blir perfekta varje gång!
Ingredienser:
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella
1 st ägg
2 paket saffran
3 dl socker
0.5 tsk salt
17 dl vetemjöl
russin
Gör så här:
1. Smula jästen i en bunke.
2. Smält smöret och blanda med mjölken, värm till 37°. Lös upp jästen i degspadet.
3. Tillsätt kesella, ägg, saffran, socker och salt och arbeta till sist ner mjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.
4. Låt degen jäsa under duk i bunke i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 225°.
5. Ta upp degen på bakbordet, arbeta den blank och slät och dela den i två delar, en till lussekatter och en till saffransbullar.
6. Dela degen i 15 delar som rullas ut till smala längder. Snurra längderna från varsitt håll till lussekatter som läggs på plåtar med bakplåtspapper. Tryck i russin i ändarna och låt jäsa ytterligare 20–30 minuter, till dubbel storlek. Pensla sedan lussekatterna med ägg och grädda i cirka 8 minuter, tills de fått fin färg.
Läs även:
Hanna Göranssons glutenfria lussebullar.
Längtar du redan efter julgodis? Sno ihop “no bake” bountybitar på ett kick.
Mjuk vegansk pepparkaka.
Julmys med pepparkakstryfflar.
Raw ischoklad med mandelsmör.