Vegansk knäck (50-60 stycken)
Du behöver:
2 dl matlagningsgrädde eller flytande vispbar
2 dl rårörsocker eller dermerasocker
2 dl ljus sirap ( byt eventuellt ½ deciliter mot lönnsirap eller annan ljus smakrik sirap)
100 g margarin
1-2 krm salt
1 nypa vaniljpulver
1-2 msk kokossocker
1-2 dl hackad rostad mandel
Gör så här:
Koka grädde, socker, sirap, margarin och en nypa salt i en kastrull på medelvärme tills smeten är 128°C. Hur lång tid det tar varierar kraftigt och beror helt på värme och storlek på kastrullen.
För att kontrollera om den är färdig gör du kulprovet. En tesked med smet doppas i ett glas med kallt vatten och går massan, sedan den kallnat något, att forma till en fast kula är smeten färdigkokad.
Kokossockret läggs ner i smeten när den nått önskad temperatur eftersom den bränns vid om den får vara med i smeten från början. Tag kastrullen från plattan när smeten är färdigkokad och rör eventuellt ner vaniljsocker eller hackad mandel.
Fördela knäcksmeten i knäckformar med hjälp av två skedar. Bubblar knäckmassan upp när du lägger den i formen får du röra runt och vänta ett par minuter så att knäcken svalnar något innan den skedas upp i formarna.
Förvara i rumstemperatur, eller i kylskåp i en lufttät burk. De blir dock lätt kladdig i kylskåpet och i rumstemperatur torkar ytan ut och blir kladdfri istället.
Foto: Karolina Tegelaar