Tycker du att det ser trevlig ut med en hemmabar men vet varken vad du borde ha i den eller var du ska börja? Lugn – vi guidar dig till hemmabaren som kommer imponera på de flesta.
Det är på mat- och dryckesikonen Martha Stewarts sajt som de bästa tipsen för att fixa den ultimata hemmabaren har listats. Här är det viktigaste att tänka på när du planerar din dryckeshörna:
1. Förvaring
Sprit håller länge, särskilt på en sval plats utan direkt solljus. Ju mer innehåller minskar, desto snabbare bör det dock konsumeras, eftersom luften som då finns i flaskan kommer att urvattna smakerna. Vermouth, däremot, är en sorts vin och bör därför förvaras i kylskåpet och drickas relativt snart efter att flaskan har öppnats.
2. Utrustning
Du behöver inte ha så mycket saker för att din hemmabar ska vara komplett. Med den här basen kommer du långt!
- Ispåse
- Barsked
- Muddlare
- Måttglas
- Shaker
- Sil
- Islådor
3. Glas
För vardagligt bruk i din hemmabar behöver du bara sex eller åtta stycken var av följande glastyper: ett lågt glas, ett högt glas och ett glas på fot. Om du planerar att servera vin på dina fester kan det vara värt att investera i 8–12 vinglas på fot, antingen i en form som funkar till både rött och vitt vin eller separata set för båda.
4. Alkoholen
Du behöver inte fylla upp din bar med ett stort antal olika och dyra spritsorter och likörer i olika färger. Runt sex vanliga spritsorter och några olika sorter att blanda ut det med kommer inte bara göra att du kan skapa ett stort antal olika klassiska cocktails, utan också ge dig modet att komma på några egna spännande drinkar.
5. Likörerna
Cognac
För att göra drinkar som sidecar, brandy milk punch, crusta, daisy och smash.
Vit rom
För att göra daiquiries och mojitos.
Gin
För att göra gin & tonic, martini, Tom Collins och liknande.
Bourbon
För att göra Manhattan, old fashioned och whiskey sour.
Vodka
För att göra grundläggande drinkar som vodka tonic, screwdriver och vodka martini.
Tequila
För att göra margarita, sunrise och paloma. Den bästa tequilan görs enligt sajten av 100 % agave – kolla på etiketten.
6. Mixers
Cointreau
En viktig del i baren – ren, full av naturlig apelsinsmak och inte för söt.
Röd Vermouth
För att göra Manhattans.
Vit vermouth
Ett måste för att göra riktigt storslagna martinis.
Bitters
Trots namnet så används inte bitters för att göra drinken just bitter, utan för att hjälpa de andra smakerna att blandas med varandra.
7. Mängd per gäst
Räkna med drygt ett halvt kilo is per gäst, liksom tre drinkar, tre glas och tre servetter per person om du ska ha ett cocktailparty som pågår i två timmar.
8. Glöm inte alkoholfritt!
Få inte gäster som inte dricker att känna sig utanför genom att ge dem ett trist glas läsk eller juice. Du kan till exempel göra en lätt och fräsch drink genom att blanda färskpressad apelsin- eller grapefrukjuice med en skvätt kolsyrat vatten eller sodavatten.
Här hittar du tips på fler goda alkoholfria drinkar!
Källa: Marthastewart.com