instagram facebook pinterest youtube twitter mail sms whatsapp
noje

Så väljer du rätt champagne till nyårsfirandet

Av: Metro Mode

Att skåla in det nya året är en stor tradition på nyårsafton. Den bubbliga drycken kan dock vara ett perfekt inslag även under julfirandet. Katrine Guldager från Moët & Chandon delar med sig av sina bästa tips för att välja rätt bubbel till ditt firande!

Foto: Instagram @moetchandon

Även den mest rutinerade middagsvärden kan få problem när det kommer till att välja rätt dryck till maten. Ett klassiskt misstag är att servera torr champagne till söt dessert. Enligt Katrine Guldager finns det en viktig regel att komma ihåg när man ska matcha ihop jul- eller nyårsmiddagen, söta rätter bör matchas med söt champagne och mindre söta rätter fungerar bättre med torr. 

Förrätt:

Till aperitif och förrätt bjuds det ofta på lätta, salta rätter såsom räkcocktail eller snittar toppade med löjrom, crèmefraiche och dill – rätter som bäst kompletteras med en torr champagne. Här rekommenderar Guldager den klassiska Moët & Chandon Brut Impérial med fruktiga toner av äpple, päron och citrus samt mineraliska och rostade toner.

Huvudrätt:

Huvudrätten har ofta fler och starkare smaknyanser som kräver motspel i form av en kraftigare champagne. Här rekommenderar Guldager en Moët & Chandon Impérial Rosé som med sin livlighet, intensitet och toner av djupa, röda frukter, passar bra ihop med mer smakrika rätter bestående av exempelvis kött och fisk.

Efterrätt:

Den festliga efterrätten, nyårets söta pannacotta eller julens knäck, kräver en halvsöt “Demi-Sec” champagne. Här är Moët & Chandon Nectar Impérial ett bra val, eftersom champagnens exotiska fruktighet går hand i hand med efterrättens sötma. Därmed säkerställer du att jul- och nyårsmenyn avslutas på ett storslaget sätt.

Vad krävs för att drycken ska få kallas champagne? 

Ibland används champagne felaktigt om mousserande viner. För att en dryck ska få gå under namnet champagne måste den odlas och produceras i Champagne-regionen i norra Frankrike. Dessutom får endast en viss druvsort användas. De tre vanligaste är den vita druvan Chardonnay och de två blå druvsorterna Pinot Noir och Pinot Meunier. Sammansättningen av de tre druvorna är av stor betydelse för champagnens smaknyanser, färg och doft.

En champagne som tillverkas uteslutande på den vita druvan Chardonnay kallas för Blanc de Blancs (det vitaste av de vita), medan champagne som endast tillverkas av de mörkaste druvorna kallas för Blanc de Noir (den vitaste av de svarta).

Användbara champagnebegrepp för julens och nyårets middagsvärd:

Brut Nature: Extremt torr

Extra Brut: Mycket torr

Läs även:

Fira internationella champagnedagen! 8 bubblande favoriter att skåla med.

Forskning: Par som tar ett glas tillsammans då och då är lyckligare.

5 anledningar till att testa champagnedieten redan i helgen.

Forskning: Champagne förbättrar minnet och motverkar demens.

Annons
Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta. Läs mer Jag förstår