8 / 8
Västerbottensostpaj med kantareller och löjrom
Cirka 4 personer, ugn 200 grader
Pajdeg:
125 g (3 ark) filodeg, tinad
25 + 25 g smör
Till servering;
1 burk löjrom, ca 80g
2 dl gräddfil
1 kruka dill
Fyllning:
250 g kantareller eller blandad
svamp, rensad
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1/2 tsk vit tryffelolja (kan uteslutas)
2 1/2 dl Västerbottensost, riven
3 ägg
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl mjölk
Salt och svartpeppar
Gör så här:
Grovhacka svampen och vätska ur den i en torr stekpanna på medelhög värme. Höj värmen när svampen har krympt och bryn den med 25 g smör samt vitlöken och schalottenlöken. Ta av pannan från plattan och blanda ner det mesta av Västerbottensosten (spara lite svamp till serveringen).
Vispa ihop tryffelolja, ägg, grädde, mjölk, salt och svartpeppar i en bunke. Pensla pajformen med smält smör, lägg filodegsarken omlott, pensla med smör mellan varje lager.
Lägg på svampfyllningen, häll över äggblandningen och Västerbottensost. Grädda pajen mitt i ugnen, ca 25–30 minuter. Täck med ugnsfolie om pajen börjar få för mycket färg.
Låt pajen svalna och toppa den med svamp, dill, klickar av gräddfil och löjrom.
Foto: Vasterbottenost.com