Hälsa

Mia Skäringer hyllas för starka inlägget om ojämställdheten inom psykisk ohälsa

“Om jag sopat allt vuxenansvar under mattan. Aldrig bett om hjälp. Druckit mig bortom. Knullat mig igenom. Snortat mig under. Tror ni jag fortfarande fått några roller.” Det skriver Mia Skäringer i ett hyllat Facebookinlägg om psykisk ohälsa.

Mia-skäringer-psykisk-ohalsaFoto: TT

I texten skriver hon om ojämställdhet och psykisk ohälsa i samhället. “Det finns inget konstnärligt utrymme att vältra sina psykiska åkommor i för en kvinna. Det räcker med att hon blir lite full på en afterwork en endaste gång. De glömmer aldrig världen.”

Skäringer tycker att vi har mer förståelse för missbruk och psykisk ohälsa hos män än hos kvinnor. Hon skriver i inlägget att när mannen dyker upp på jobbet fortfarande full, bli har förstådd och omhändertagen. Medan kvinnan sjukskriver sig av ångest för vad alla på jobbet ska tro.

Hon menar att en man som dricker för mycket och mår dåligt inte sällan blir hajpad och åtrådd. Han blir kallad geni och konstnär. En kvinna med samma problem blir kallad för en dålig mamma, tragisk och hysterisk.

“En extra grace av orakat spritdoftande ansikte. Ängsliga törstade ögon. Slarviga svettiga kläder. Dagen efter. Dagen före. Sista dagen. Brutna löften. Geniet. Konstnären. Smärtan. Andedräkt av svek. Han är ju så jävla begåvad.”, skriver hon.

I skrivande stund har inlägget fått över 12 tusen gillamarkeringar och har delats över 900 gånger.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!