Frasiga halloumi- eller tofutacos med ananassalsa, inlagd kål och jalapeñomajonnäs
Friterad tofu/halloumi
1 pkt tofu/halloumi
2,5 dl pankoströbröd (brukar finnas på asiatiska hyllan, men går att byta ut mot vanligt ströbröd)
1,5 dl öl/bubbelvatten
1 dl mjöl
salt och cayennepeppar
massa raps/jordnötsolja
Ananassalsa
1/2 färsk ananas
1/2 rödlök
1 röd chilifrukt (kan uteslutas)
1 st lime
1 msk socker
Inlagd kål
1 huvud salladskål och/eller motsvarande mängd rödkål
2 dl vitvinsvinäger
1 dl socker
Jalapeñomajonnäs
1 dl majonnäs (välj eventuellt den veganska varianten)
inlagda jalapeños efter smak (jag använde 1/2 liten burk, men då blev det ett jävla drag)
Till servering: mjuka tortillabröd
Gör så här:
Allt går att förbereda förutom tofun/halloumin. Börja med kålen: hacka eller strimla fint. Blanda vinäger och socker tills det löser upp sig och massera in lösningen i kålen, som du lägger i en stor skål. Låt stå i kylen minst 20 min.
Salsan: finhacka ananas, rödlök, chili, strö över socker, och pressa över en lime.
Majonnäsen: finhacka jalapeñon och blanda med majonnäsen.
Tofun/halloumin: mät upp mjöl i en skål och vispa sen ihop med öl. Förbered en tallrik med panko, cayenne och salt. Smaka av ströbrödsblandningen! Du som använder halloumi kan ta det lugnt med salt, men du som använder tofu behöver inte vara blyg.
Skär halloumin/tofun i 1/2-1 cm tunna skivor och doppa först i ölsmeten, låt överskottet rinna av och rulla sen i panko. Lägg upp på en tallrik och hetta under tiden upp ett tjockt lager med olja i en stekpanna. När oljan är riktigt varm kan du fritera ungefär 4 tofu/halloumibitar åt gången.
Lägg på ett ugnsgaller eller en bit papper och låt överskottsfettet rinna av. Sen är det bara att börja bygga tacos.
Recept: Annie Månsson, vegokäk
Foto: Pexels