10 kom-igång-tips du måste läsa inför ditt träningsår 2018
Det är varken en nyhet eller särskilt överraskande att träningsbranschen får ett rejält uppsving i början av varje nytt år. Du som har klivit över tröskeln till gymmet klockan 17.30 i mitten av januari vet vad vi pratar om. Men hur ska du då göra för att vara den som fortsätter att träna när många andra knoppar av i februari, mars och april…? Börja med att läsa de här tipsen!
1. Grunda ordentligt
Vad vill du får ut av din träning? Lägg lite tid på att analysera dina behov, vad du gillar att träna och vad du vill få för resultat – i stället för att bara hoppa på första bästa träningsform. Bara för att alla kollegorna ska springa en halvmara så måste inte du göra det. Med ett tydligt grundrecept är det lättare att se till att du håller rätt kurs framåt. Fundera ut ett långsiktigt mål och flera mindre delmål på vägen. Skriv ner dina tankar och sätt upp dem där du hela tiden påminns om dina målsättningar!
Läs mer: Guide till hur du sätter hållbara hälsolöften inför 2018
2. Börja smått – och öka
Ett av de vanligaste träningstipsen, men också det som de allra flesta misslyckas med. Så det tåls att upprepas! Om ditt mål är att träna tre pass i veckan, börja med att planera in ett pass. Utvärdera vilka tider och dagar som passar i ditt schema och när du har fått in rutinen så ökar du till två pass, och så vidare.
3. Kvalitet före kvantitet
Känner du alltför ofta att dygnet har alldeles för få timmar? Bra, då har du alla chanser i världen att bli riktigt träningseffektiv. Det är inte flest timmar på gymmet som vinner, utan den som utnyttjar tiden bäst. Femton minuter dedikerat flås är bättre än 60 minuters lallande bland hantlarna. Planera vad du ska träna i förväg och kör all in när du väl är på plats. Hemmaträning är ett smart alternativ om du vill spara ännu mer tid. Investera i några enkla träningsredskap och kör ett pass medan maten står i ugnen.
Tips! Här hittar du våra träningsklipp med snabba och effektiva träningspass
4. Omge dig med rätt personer
Vare sig det handlar om familjen, vänner eller kollegorna så blir träningen roligare när ni är flera som kör tillsammans. Men som jag nämnde under första punkten är det viktigt att du tränar det som funkar för dig och som du motiveras av. Kanske hittar du några andra som också gillar ditt upplägg? Eller så kör du och en kompis några pass tillsammans och några andra var för sig, utifrån era respektive träningsmål. Testa också att gå med i en peppande träningsgrupp på Facebook, eller skapa en egen med dina vänner. Där kan ni dela med er av er träning, ge tips och hejarop – utan att behöva vara på samma ställe.
5. Lämna utrymme för missade pass
Även om du noga har planerat in dina träningspass inför kommande vecka så finns det alltid saker som kan komma emellan och förstöra planeringen. Var beredd på att du kommer att missa pass, och att du måste kunna göra det utan att känna dig misslyckad så att du tappar motivationen. Vad var det som plötsligt kom och störde? Jo, det var livet. Livet följer, som vi alla vet, inte alltid en rak bana. Så är det – och det är okej!
6. Utmana dig själv
När du börjar tröttna på ditt gymprogram kan det vara dags att lägga in en liten (eller stor) utmaning i upplägget. I stället för att göra dina vanliga styrketränings-set, testa att se hur många armhävningar du orkar göra i ett svep, sätt timern på 10 minuter och kör så många burpees du hinner eller leta upp en brant backe som du ska bestiga x antal gånger. Jobbigt, men samtidigt roligt och utmanande. En bra krydda i träningen.
7. Bra utrustning
Ja, det gör faktiskt skillnad! Inte bara det faktum att du behöver bra träningsskor för att undvika skador, att dra på sig ett snyggt träningslinne som matchar tightsen gör underverk för motivationen (på ett sätt som en urtvättad t-shirt aldrig kommer fixa).
8. Utvärdera och förändra
Oavsett om du väljer att göra det månads-, kvartals- eller halvårsvis så är det bra att med jämna mellanrum sätt sig ner och utvärdera hur träningen har gått den senaste tiden och vilka förändringar du kan göra för att fortsätta att få resultat. Ta gärna hjälp av en tränare på ditt gym eller en träningskunnig kompis. Det är mycket mer effektivt att då och då ta sig tid att diskutera sitt upplägg med någon utomstående, än att bara köra på i gamla hjulspår som till slut gör att du tröttnar på träningen.
9. Testa något annorlunda
Det finns en uppsjö av olika kurser och workshops för dig som vill utveckla din träning. Är du nyfiken på att lära dig mer om yoga, styrkelyft eller löpning så är en fördjupningskurs i ämnet riktigt välinvesterade pengar för din hälsa och din träningsmotivation.
10. Se det inte bara som ett nödvändigt ont
Nej, alla kan så klart inte älska att träna men en ständigt negativ, uttråkad eller sur attityd gör inte saken bättre. Försök att fokusera på de delar av träningen som faktiskt känns bra. Om det så bara är känslan efteråt i bastun så påminn dig själv om den känslan dagligen, så att du ser fram emot gymmet bara för att du ska få basta efteråt. Kanske kan du och din träningskompis bestämma att ni äter en god frukost efter lördagspasset? Då har du det att längta efter om inte träningen i sig självt får dig att gå igång.
Gott nytt träningsår!